Lambda Systeme | Otthonfelújítás

Befékezett a lakásfelújítási kedv

A legtöbb munka átlagosan 700 ezer forinttal került többe, mint amekkora összeggel eredetileg tervezték.

Tovább

Csak hiszed, hogy vásároltál egy lakást!

Az építőipar, azon belül a lakóingatlan fejlesztés is azon szektorok közé tartozik, melyet jelentős általános bizonytalanság kezdett övezni idén. Ennek a kockázatait számos ingatlanfejlesztő úgy hárítja át a vevőkre, hogy azok ennek egyáltalán nincsenek tudatában, az aláírt szerződés pedig napjainkban sok esetben egyáltalán nem garantálja, hogy az adott áron és határidőben valóban övék lesz a lakás – állapítja meg legfrissebb piaci elemzésében Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója.

Tovább

Maradhatnak jövőre a lakástámogatások is

A jövő évi költségvetési tervben több mint 491 milliárd forintot szán az állam a lakástámogatásokra, ami jelentős - közel 30 százalékos - ugrás a 2022-es büdzsében szereplő kiadáshoz képest. A szabad felhasználású, de jelentős részben lakáscéllal felhasznált babaváró támogatásra az idei több mint 90 milliárddal szemben 175 milliárd forint van félretéve.

Tovább

Minden előzetes várakozást felülmúlt a Zöld Otthon Program sikere

Az MNB célja a zöldlakáshitel-piac létrejöttének és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülésének az elősegítése volt, amikor az NHP Zöld Otthon Programot (ZOP) tavaly útjára indította. 

Tovább

Megérkezett az MNB bejelentése: eldőlt a szuperolcsó zöldhitel sorsa

Mai ülésén 100 milliárd forinttal megemelte a Monetáris Tanács a Zöld Otthon Program eddigi 200 milliárd forintos keretösszegét. Ahogy várható volt, szigorítanak egy feltételen is: a finanszírozható lakásokra vonatkozó primer éves energetikai követelmény a maximális 90 kWh-ról 80 kWh-ra csökken.

Tovább

Még több magyar család kaphat támogatást a napelemes pályázaton

A kormány megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, vissza nem térítendő támogatást.

Tovább

Otthonfelújítás - A te számlád megfelel az áfatörvénybe foglalt feltételeknek?

Az építőipart elképesztő módon átrendezte és fellendítette az idén január 1-jén megjelent otthon- és lakásfelújítási támogatási programot.

Tovább

Otthonfelújítás- kettős árhatással nézünk szembe

Kedvezőtlen hatásra lehetünk figyelmesek az otthonfelújítási támogatást igénylők körében, mindez kihatással van a támogatások értékére és hatékonyságára- közölte a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) csütörtökön az MTI-vel.

Tovább

A lakásfelújítások is hajtják az inflációt

Elképesztő inflációt tapasztalhatunk az építőiparban, ami egyesek szerint részben az idei évben megjelenő lakásfelújítási programnak köszönhető.

Tovább

Hőszigetelés hatékonyan! Na de miért?

Épületeink hőszigetelése nemcsak gazdasági kérdés, hanem a környezeti veszélyforrások okaira és következményeire is hatással bíró tényező. A hatékony hőszigetelés által megtakarítható fűtési igény egyszersmind a globális felmelegedést okozó széndioxid-kibocsátást is csökkenti, takarékoskodik a kőolajkészletekkel. Ebben az értelemben a hőszigetelés méretezése, a használt anyagok kiválasztása, a beépítés módja mind olyan kérdések, melyek hatással vannak környezetünkre.

Tovább

Miért érdemes felújítani, ezen belül is hőszigetelni?

Egy ház felújításának fontos célja, hogy lakhelyünk modernebb és kényelmesebb legyen. Ha azonban azt is szeretnénk, hogy a modernizációt követően otthonunk energiatakarékossá is váljon, akkor a megfelelő hőszigetelésről sem szabad elfeledkezni. Bármi is legyen a felújítás oka, a ház hőszigetelésével még értékesebbé teheti lakóhelyét.

Tovább

Otthonfelújítás - GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Október 14-én került bejelentésre a 2021. január 01-től induló otthonfelújítási program. Ennek keretében a legalább egy gyermeket nevelők felújítási költségeinek felét átveszi az állam, szigorú feltételek mellett. A támogatás maximális összeg: 3.000.000,-. Az azóta már hatályba lépett rendelet számos módosítást is tartalmaz, s jóllehet a jogi nyelv nem mindenki számára egyaránt könnyen értelmezető. Megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb kérdéseket, melyekre a válaszok az alábbiakban olvashatók.

Tovább

Lakásfelújítási támogatáshoz letölthető dokumentumok

Összeszedtük azokat a dokumentumokat, melyek a 2021. január 01-től hatályos otthonfelújítási program kapcsán szükséges lehet az igényléshez továbbá az elszámoláshoz. A dokumentumok letölthetőek a Magyar Államkincstár oldaláról is. 

Tovább

Otthonfelújítási program

Milyen összeghatárig és mire vehető igénybe a támogatás?


Már meglévő otthon szépítésére, bővítésére, korszerűsítésére (tetőcsere, energetikai felújítás) igényelhető, utólagos térítéssel
Az ingatlan eladása esetén nem visszafizetendő a támogatás, de később nem lehet újra igényelni. Amennyiben az új tulajdonos korábban nem kérelmezte a támogatást, akkor ő igénybe veheti
A felújításra költött összeg 50%-a, de maximum 3 millió forint igényelhető
Családonként és ingatlanonként csak egyszer vehető igénybe a támogatás, egy alkalommal (több részletben nem).
 

Tovább