Lambda Systeme | Otthonfelújítás- kettős árhatással nézünk szembe
×

Sütik kezelése

Otthonfelújítás- kettős árhatással nézünk szembe

Kedvezőtlen hatásra lehetünk figyelmesek az otthonfelújítási támogatást igénylők körében, mindez kihatással van a támogatások értékére és hatékonyságára- közölte a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) csütörtökön az MTI-vel.

Nem csupán az alapanyagárak és anyagárak jelentős drágulásával kell számolni, de a szakemberek hiánya vagy épp az elképesztő kivitelezési díjaik is meglehetősen megugrottak.

Na de mi állhat a háttérben?

Legfontosabb okok között szerepel az import termékek világpiaci árának drasztikus áremelkedése, továbbá itthon működő, de külföldi tulajdonú, gyanús cégek is. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a kartellgyanús tevékenységeket elkezdte vizsgálni, több cég ugyanis jóval magasabb áron értékesíti termékeit, néhol 100 %-os profittal. A tisztességtelen árazás büntetésére 90%-os extraprofit adó került bevezetésre az exporttilalom mellett. A GVH mellett nagy valószínűséggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) is lesz bőven feladata.

A pár évvel ezelőtt újra fellendülő félben lévő ingatlan és építőipar fokozódó árai egyre több dolgozó embert kívántak meg. A szakemberek hiánya azonban már akkor megmutatkozott, a cégek egymás elől csábították a munkavállalókat. Külföldi vendégmunkásokat fogadott fel több cég, melynek problémája az, hogy az itthon megszerzett (jelen helyzetben igencsak magas) bér nagy részét hazaküldték, ami más ország gazdaságát gyarapította.

Az igények hirtelen növekedtek, a termelés azonban jelentősen lassabban zárkózik fel, a hiány és az áremelkedés itt is borítékolható volt.

 

 

Kiemelték, hogy az építőanyagok import összetevőket is tartalmazó részének 2021-es áremelkedése mögött a világpiacon jegyzett nyers- és alapanyagok árrobbanásának továbbgyűrűző hatása tapasztalható, ugyanakkor a lakossági felújítások kivitelezési munkadíjainak emelkedésére ilyen okot nem látnak. – írja a portfolio.hu.

2019-ben négyzetméterenként a nettó munkadíj körülbelül 3500-4000 forint volt, idén tavaszra ez a megyeszékhelyeken 8000, Budapesten 10.000 forintra emelkedett, de előfordulnak 12.000 forintos díjak is.

Javaslatot tettek többen arra, hogy a hosszabbítsák meg az otthonfelújítási támogatást és igénybevételét, hiszen így a rohamosan megnövekedett kereslet eloszlani vélhet, az építőanyag és kivitelezői díjak is csökkenhetnek.

 

Forrás: portfolio.hu