Lambda Systeme | A lakásfelújítások is hajtják az inflációt
×

Sütik kezelése

A lakásfelújítások is hajtják az inflációt

Elképesztő inflációt tapasztalhatunk az építőiparban, ami egyesek szerint részben az idei évben megjelenő lakásfelújítási programnak köszönhető.

 

 

Az épületek építési költsége rég látott drágulást mutat, közel két éve nem volt ilyen magas, és ez még csak a kezdet. Az újonnan elkészült épületek mennyisége ugyan csökkent, de jóval többe is kerültek. Az általános keresletnövekedés és az alapanyagok drágulása, hiánya miatt az építőipari termékeknél áremelkedés történt, egyes termékeknél ez akár számottevő is lehet.

A KSH adatai is tökéletesen mutatják (http://www.ksh.hu/stadat_files/epi/hu/epi0014.html), az éves áremelkedés mértéke és dinamikája az, ami igazán megdöbbentő. Márciusban a drágulás 7,4 százalékos volt, áprilisra azonban 9,9 százalékos, vagyis egyetlen hónap alatt 2,5 százalékpontot nőtt a mutató. Sokan úgy vélik ez azonban még csak a kezdet.

Az alapanyagok árai hatalmas mértékű ár növekedést mutatnak, sok helyen kétszeres drágulást figyelhetünk meg. A hiány is számottevő, ennek érdekében a kormány exporttilalom bevezetését tervezi. Piaci szereplők szerint nem ezt a megoldást kellene választani a drágulások megfékezésére. Mivel az 50 százalékos, legfeljebb 3 millió forintos támogatásnak köszönhetően mindenki kapva kapott az alkalmon és építkezésbe, lakásfelújításba fogott, érthető, hogy hiány alakult ki Magyarországon. Megoldás lehet az építők és felújítók türelme, vagyis, ha eloszlana a kereslet, csökkenne az igény az építőanyagok iránt.