Lambda Systeme | Otthonfelújítás – Gyakori kérdések és válaszok

Otthonfelújítás – Gyakori kérdések és válaszok

Az Otthonfelújítási Program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A tervek szerint közel 20 ezer családi ház újulhat meg ezzel. A napokban lezárult a támogatás véleményezése, így a tervezet véglegesítésére is hamarosan sor kerül. A program június 3-tól válik elérhetővé és a hozzátartozó kölcsönszerződéseket 2026. április 30-ig vagy a forráskeret kimerüléséig lehet megkötni. Tekintsük át, mit lehet eddig tudni a programról!

Mikortól és hol lehet jelentkezni?
A kész költségvetési tervvel június 3-tól kereshetők fel az MFB pontok: az OTP-, Gárnit-, MBH Bank 266 fiókjából egyet kell kiválasztani.

Hol lehet leadni az igénylést?
A kérelem anyagát sikeres elbírálás után ugyancsak az MFB pontokon lehet majd vélhetően benyújtani.

Hogy zajlik a banki folyósítás?
Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank folyósítja a teljes hitelösszeget, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió Ft.

Mennyi idő van elvégezni a kivitelezési munkálatokat?
A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, melynek időtartama 24 hónap, ez egyszeri alkalommal további 6 hónappal hosszabbítható meg. Összesen tehát 2-2,5 év áll rendelkezésre a beruházások befejezésére.

Mi határozza meg a vissza nem térítendő támogatás mértékét?
A vissza nem térítendő támogatás mértékét a járás átlagkeresete, illetve az igénylő jövedelme határozza meg és a kiutalt összeg közvetlenül a folyósított hitel tőketartozását fogja csökkenteni.

Hogy zajlik a hiteltörlesztés?
A beruházást követő 3 hónapos türelmi idő után kell megkezdeni a havi törlesztést. Mivel a hitel teljes futamideje 10 év, melynek első 2 – hosszabbítás esetén 2,5 – évében szükséges befejezni a kivitelezést, így az ebből fennmaradó 7,5-8 év alatt szükséges visszafizetni a kamatmentes hitelt.

Hogyan vehető igénybe az Otthonfelújítási Támogatás?

  1. Jelentkezés az MFB pontokon: A kész költségvetési tervvel június 3-tól kereshetők fel az MFB pontok az OTP-, Gránit-, és MBH Bank 266 fiókjának egyikében.
  2. Igénylés leadása: A kérelem anyagát a pozitív elbírálás után ugyancsak az MFB pontokon lehet majd vélhetően benyújtani.
  3. Banki folyósítás: Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank folyósítja a teljes hitelösszeget, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió Ft.
  4. Kivitelezés 2-2,5 éven belül: A munkálatokat a hitelfelvételtől 2 éven belül kell befejezni, mely időszak legfeljebb egyszer hosszabbítható 6 hónappal. 
  5. Állami támogatás folyósítása: A kiutalt összeg közvetlenül a folyósított hitel tőketartozását csökkenti és előfeltétele az energetikai tanúsítványokkal igazolt legalább 30%-os energetikai javulás. 

Ki igényelheti a támogatást?
Cselekvőképes, nagykorú magyar állampolgár, vagy Magyarországon már egy éve élő EGT állampolgár, aki az adott ingatlanban tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik, nincs adótartozása és a kölcsönidő lejártáig nem tölti be a 75. életévét.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?
A beruházás összköltségétől függően a támogatás teljes összege 2,5 és 6 millió Ft közé eshet, mely egy kamatmentes hitel és egy vissza nem térítendő állami támogatás között oszlik meg. Az igénybevételnek előfeltétele egy önrész, mely a teljes 6 milliós támogatás esetén 1 millió Ft-ot, kisebb költségvetésnél ezzel arányos összeget tesz ki.

Mitől függ, hogy mekkora vissza nem térítendő támogatás igényelhető?
Elsősorban a régió fejlettsége, vagyis a járás átlagjövedelme, ezen belül a legalacsonyabb jövedelemmel bírók jogosultak a legkedvezőbb és a legmagasabb keresettel bírók a legkedvezőtlenebb arányra a hitel és a vissza nem térítendő támogatás között. Legalább 40%-os elért energetikai javulás esetén a támogatási összegen belül további 5%-ban lehet vissza nem térítendő támogatásra jogosult az igénylő a hitel kárára.

Melyik járásban, mekkora vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak az igénylők?
A járások három kategóriára oszlanak: ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75%-át sem éri el, ott a teljes hatmilliós költségvetésből 3,5 millió Ft-ra, ahol az országos átlag 75 és 110%-a közé esik a jövedelem, ott 3 millió Ft-ra, ahol ezt meghaladja a háztartások bevétele, ott 2,5 millió Ft-ra számíthatnak a sikeres igénylők. A járások listája itt található.

Mik a kamatmentes hitel részletei?
Az államilag támogatott hitel kamatmentes, maximum 10 éves futamidővel. A munkálatokat a kölcsönhöz kapcsolódó rendelkezésre tartási időszakon belül kell elvégezni, melynek időszaka 24 hónap, és egyszeri alkalommal további 6 hónappal meghosszabbítható. Ezt a 2-2,5 évet 3 hónap türelmi idő követi, ami után meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Mind a rendelkezésre tartási, mind a türelmi idő beletartozik a 10 éves futamidőbe.

Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás?
Az Otthonfelújítási Támogatáshoz egy igénylő kizárólag egyszer folyamodhat és adott ingatlanra is csak egyetlen egyszer vehető igénybe, függetlenül a lakói számától.

Milyen ingatlanra igényelhető a támogatás?
Az 1990. december 31. előtt épült a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóházként, szabadon álló családi házként, sorházi családi házként, vagy ikerházként bejegyzett ingatlanokra. A kezdeti tervekkel ellentétben nem előfeltétel, hogy az ingatlan kapcsolódjon az országos gázhálózatra.

Melyek az igénylés alapfeltételei?
A támogatás feltétele, hogy a vele megvalósult korszerűsítéssel az adott ingatlan legalább 30% primer energetikai megtakarítást érjen el.

Melyek az igénylés további, kivitelezéssel kapcsolatos feltételei?
Szükséges mind a munka-, mind az anyagdíjról számlát benyújtani, illetve betartani a munkálatokra vonatkozó fajlagos költségeket.

Milyen felújítással kapcsolatos tevékenységekre igényelhető a támogatás?
Négy kategóriában hasznosítható a támogatási összeg: épület külső szigetelése, épület külső nyílászáróinak cseréje, fűtési rendszer korszerűsítése és melegvíz-rendszer korszerűsítése.

Melyek az igénylés elbírálásához szükséges dokumentumok és nyilatkozatok, amelyeket az igénylőnek be kell nyújtania?
Érvényes személyi igazolvány és a korszerűsítendő ingatlan címére szóló lakcímkártya, munkáltatói jövedelemigazolás, tulajdoni lap, igazolás az adótartozás hiányáról, tulajdonosi hozzájárulás, amennyiben több tulajdonos van, vagy az illető haszonélvező, valamint egy energetikai tanúsítvány.

Hogyan történik a kérelmek elbírálása?
Az igényléseket beérkezésük sorrendjében, vélhetően maguk az MFB pontok fogják feldolgozni, és a támogatási keret elapadásáig utalni a támogatási összegeket.

Hogyan történik a támogatás jogszerű igénybevételének ellenőrzése?
A beruházással az ingatlanon elért legalább 30%-os energetikai javulást egy második energetikai tanúsítvány benyújtásával, az elszámolni kívánt költségeket pedig számlákkal kell igazolni.

Elfogadják a korábban vásárolt anyagok számláit? 
NEM, csak az aktuális vásárlások számláit lehet benyújtani.

A munkadíjról milyen számla fogadható el?
Folyamatosan zajlanak az egyeztetések ezzel kapcsolatban, de minden esetben csak a valós teljesítési igazolás fogadható be.
 
Amennyiben az igénylő a felújítandó ingatlanban él, de máshova van bejelentkezve, ha átjelentkezik a kérdéses lakásba, mikor kezdheti meg a felújítást? 
Minimum 2024. május 1. óta kell a kérdéses ingatlanban bejelentett lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznie az igénylőnek és lakcímkártyával igazolnia kell, hogy ott tartózkodik. Nem vehető igénybe a támogatás friss átjelentkezéssel.

Történhet-e több ütemben a felújítás?
A kivitelezésnek 2-2,5 éven belül le kell zajlania. A munkálatokat a hitelfelvételtől 2 éven belül kell befejezni, mely időszak egyszer hosszabbítható 6 hónappal.

Elegendő, ha a lakcímigazoló kártyán tartózkodási helyként van feltüntetve a felújítással érintett ingatlan címe, vagy állandó lakcímként kell szerepelnie? 
Az igénylőnek a felújítandó ingatlan címére szóló lakcímkártyával, valamint tulajdoni hányaddal vagy haszonélvezettel kell rendelkeznie.

A támogatás igénybevételére olyan ingatlan esetén is van lehetőség, amely egyéni vállalkozásnak is székhelye? 
NEM. Az ingatlanban nem működhet vállalkozás, az igénylőnek életvitelszerűen kell használnia a lakást.

A felújított ingatlan értékesíthető?

A hitel visszafizetéséig nem értékesíthető az ingatlan.

Forrás: https://otthonfelujitasi-tamogatas.hu
Képek forrása: https://pixabay.com