Lambda Systeme | Mennyi támogatásra számíthatnak a járások?

Mennyi támogatásra számíthatnak a járások?

Az Otthonfelújítási Programmal egymillió Ft önrész mellett összesen hatmillió Ft támogatást igényelhetnek energetikai korszerűsítésre az arra jogosultak. A finanszírozás összege további két részre, kamatmentes hitelre, illetve vissza nem térítendő támogatásra oszlik. Az arányt az adott járás átlagjövedelme határozza meg.

Így azt, hogy 2,5 és 3,5 millió Ft között mennyi vissza nem térítendő támogatásra számíthatunk, a korszerűsítendő ingatlan földrajzi elhelyezkedése is befolyásolja. Fő szabály szerint a járás átlagjövedelme a meghatározó, minél alacsonyabb ez a szám, annál magasabb a vissza nem térítendő hozzájárulás aránya.

Mennyi vissza nem térítendő támogatás igényelhető az egyes járásokban?

Legmagasabb számban ott bízhatnak az érdeklődők vissza nem térítendő hozzájárulásra, ahol az adott járás átlagjövedelme alacsonyabb az országos átlag 75%-ánál. Ez 63 járásra vonatkozik, ezeken a területeken tehát a korszerűsítésre váró ingatlanok akár 3,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatásra is jogosultak lehetnek, melyet 2,5 millió Ft kamatmentes hitel egészít ki.

Azokban a járásokban, ahol az országos átlagjövedelem 75 és 110%-a közé esik a kereset, a hitel és a szponzorálás fele-fele arányban teszi ki a teljes 6 milliós támogatást. Ebben a 96 járásban tehát 3-3 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban, illetve kamatmentes hitelben reménykedhetnek az igénylők.

19 járásban és 19 kerületben az átlagjövedelem 110%-kal haladja meg az országos átlagot, ezekben a térségekben számíthatnak a legkevesebb vissza nem térítendő hozzájárulásra: az itt élők 2,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást illetve 3,5 millió kamatmentes hitelt igényelhetnek.

A járásonként igényelhető összegek listája ide kattintva érhető el!

Forrás: https://otthonfelujitasi-tamogatas.hu
Kép forrása: www.pixabay.com