Lambda Systeme | Fábián Gergely: Tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az Otthonfelújítási Program kapcsán

Fábián Gergely: Tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az Otthonfelújítási Program kapcsán

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetőek a 266 MFB Bank Pont Pluszban.

A program sikeressége érdekében tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések annak érdekében, hogy a lakosság részére a lehető legmegfelelőbb lehetőség kerüljön kidolgozásra. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az Egyensúly Intézet által szervezett találkozón az otthonfelújítás fontosságáról egyeztetett a piac képviselőivel.

Az egyeztetésen az államtitkár beszámolt arról, hogy sikeresen lezárult a Magyar Fejlesztési Bank nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárása, melyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására hirdettek meg. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte; a hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. A szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, így jelentősen növelve az igénylők potenciális körét – tette hozzá Fábián Gergely.
Ez egy rendkívül fontos változtatás, mivel olyan megyék számára is megadja a lehetőséget, melyekben nincs földgázbekötés. A program ilyenfajta kiszélesítésében több ok játszott közre:

  • a Rezsivédelmi Alap kiadásai időarányosan a tervezettnél kedvezőbben alakulnak
  • a lakossági gázfelhasználás idén tavaszra időarányosan kétszámjegyű módon csökkent
  • érezhető a fokozott lakossági érdeklődés a program iránt
  • az ingatlanállomány eloszlása, ismert jellemzői is alátámasztják ezt:
    • területi szempontból a döntés a legnagyobb mértékben Baranya- Komárom-, és Esztergom vármegyéket érinti (ezen megyék lakásainak mintegy felébe nincs gáz bevezetve), de jelentősen érinti a Nógrád-, Borsod-, Vas vármegye településeiben található lakásállományt is.
    • Országosan és általánosan: a lakások mintegy 27%-ában nincs vezetékes gáz.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetétől (571.200 forint) 30 százalékkal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399.840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat.

A sikerhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, valamint el kell kerülni, hogy áremelések erodálják a támogatást vagy hiányok alakuljanak ki a piacon. E cél érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületet kínál, amely előzetes kalkulációkat tesz lehetővé a leendő pályázók számára, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást – hangsúlyozta az államtitkár. Ezen kívül, az alapok felmérése segít megállapítani, hogy a tervezett beruházás eléri-e a támogatás feltételeit, amely legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást követel meg épületenként. A program figyelmet fordít a kivitelezői minősítésekre is, hogy segítse a lakosságnak megtalálni a megfelelő szakembereket az otthonaik felújításához.

A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 milliós beruházással járul hozzá a családok otthonának felújításához, amely keretében:
- épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
- nyílászárócsere;
- használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
- fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.


A pályázati felhívás tervezetének részleteit napokon belül megismerhetik az érdeklődők.

Forrás: https://kormany.hu/ 
Kép forrása: https://pixabay.com/