Lambda Systeme | Az Otthonfelújítási Hitelprogram épületenergetikai követelményei

Az Otthonfelújítási Hitelprogram épületenergetikai követelményei

A június elején induló Otthonfelújítási Támogatás elsődlegesen az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére irányul. Az új pályázat tervezetében olvasható műszaki követelmények már sokak számára ismertek, azonban általában nem esik szó ezek pontos értelmezéséről.

Mint ismeretes, a felújítások során 30% primerenergia megtakarítást kell elérni és ezt kiinduló és záró hiteles energetikai tanúsítványokkal kell igazolni. A megtakarítás - épülettől függően - általában néhány szerkezet hőszigetelésével és a fűtés-, valamint melegvíz-készítés korszerűsítésével már elérhető, de ezen felül további követelményekkel is számolnunk kell.
Nem választhatjuk meg szabadon, hogy melyik szerkezetet és hogyan hőszigeteljük, hogyan alakítjuk ki az új fűtési rendszerünket, ugyanis a tervezet szerint a beruházásoknak meg kell felelniük az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet előírásainak.

A fenti rendelet a felújítás mértékétől függően különböző követelményeket fogalmaz meg:

1. Jelentős felújítás

Az épületet határoló szerkezetek (falak, födémek...) teljes felületének legalább 25%-át érintő felújítás a "jelentős felújítás" kategóriába kerül. (Kivétel ez alól, ha földszintes épületben csak a pince vagy a padlásfödémet hőszigeteljük, mást nem.)
Jelentős felújítás esetén nem csak az egyes szerkezetek hőátbocsátására van követelmény, hanem a teljes épülethez tartozó fajlagos hőveszteség-tényezőre, valamint az összesített energetikai jellemzőre is. Ez azt jelenti, hogy a szerkezetek hőátbocsátására (minimális hőszigetelésre), valamint a teljes épület hőszigetelésére, épületgépészetére és a maximális energiafogyasztására vonatkozó előírásokat is teljesíteni kell. Előfordulhat, hogy az első elképzelésünket emiatt ki kell egészítenünk más korszerűsítésekkel ahhoz, hogy a pályázati kritériumoknak megfeleljünk.

2. Nem jelentős felújítás

Ha 25%-nál kisebb felület kerül felújításra, akkor az épület egészére nincs elérendő követelmény, csak a felújítandó szerkezeteket és épülettechnikai rendszereket (fűtés/melegvíz...) kell vizsgálni. Ezeknek kell megfelelniük a rendeletnek: a falakra, nyílászárókra födémekre stb. maximális hőátbocsátási követelmények vannak, a fűtési rendszerre pedig szabályozási követelmény. 

A fentiek miatt a felújítás tervezésekor első lépésként keressünk egy energetikai tanúsító szakembert, aki a szabályok betartásával kiszámítja az optimális, pályázat szempontjából is alkalmas műszaki tartalmat, elkészíti a tanúsítványt és kimutatja a várható energiamegtakarítást! A tanúsító által előírt műszaki tartalomra kell elkészíteni a költségtervezetet és ez alapján kell megvalósítani a beruházást, így a záró tanúsításkor nem lesz részünk kellemetlen meglepetésben.

Képek forrása: https://pixabay.com