Lambda Systeme | Zöldtető Austrotherm XPS hőszigeteléssel

Zöldtető Austrotherm XPS hőszigeteléssel

Egy referenciaépület legfontosabb eleme az, hogy különleges legyen. Egyedi, ha nem hazai, ha neves építészirodák jegyzik, ha különös műszaki feladatokat kellett hozzá megoldani, és ha előremutató, netán klímavédelmiszempontokból is értékelhető épületről van szó. Ezek mind megtalálhatók a „K II”-nek becézett düsseldorfi projektben, ahol a zöldtető hőszigetelésére Austrotherm XPS TOP 30 TB terméket használtak.

 

Építészet és ökológia a csúcson

Düsseldorf belvárosának új központi eleme a New York-i sztárépítész, Daniel Libeskind által tervezett épületkomplexum 2014-ben elnyerte a legjobb városfelújítási projektdíjat. A rehabilitáció utolsó fázisa a Schauspielhaus és a Schadowstraße közötti terület átalakítása volt. Az Ingenhoven Architects által tervezett „Kö-Bogen II” – amit ma egyszerűen „K II”-nek hívnak – az építészek szándéka szerint urbánus megoldást jelent a klímaváltozásra. Az új kereskedelmi- és irodaépület ferde homlokzatán és a tetőn most 30 000 növény él 3500 acélvályúban, integrált öntöző- és vízelvezető rendszerrel.

 

Nem volt egyszerű a feladat, mert a homlokzat 20 méter magasra nyúlik és helyenként 60 fokban meg is dől. A feladatok összetettsége, a magas műszaki követelmények és a bonyolult részletek miatt igazi kihívássá vált a projekt, például a vízelvezetés, az átvezetések és a csatlakozások megtervezése: 520 átvezetést kellett kiépíteni az ültetéshez az acélszerkezeten. A zöldtetőként történő hasznosítás, valamint a főtető geometriája miatt a fordított rétegrendű tető mellett döntöttek, kétrétegű bitumeneslemez csapadékvíz-szigetelés alkalmazásával. „Az Austrotherm XPS® TOP 30 segítségével megtaláltuk az ideális hőszigetelő anyagot ehhez az igényes projekthez” mondta Marcel Heinze, felelős műszaki vezető. Az Austrotherm XPS® nagy nyomószilárdsággal rendelkező anyag, mely kiválóan alkalmazható fordítottrétegrendű zöldtetőkben. A növények javítják a város mikroklímáját: nyáron védenek a napsugárzástól és csökkentik a városi hősziget hatást, visszatartják a nedvességet és a zajt is csillapítják. Düsseldorf számára ez az épület a válasz a klímaváltozásra.