Lambda Systeme | Zöld lakáshitellel erősít a K&H

Zöld lakáshitellel erősít a K&H

Az energiahordozók drágulása egyre inkább a kisebb fogyasztású lakások irányába tolja el az ingatlanpiacot. A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.

 

Nem elég abban reménykedni, hogy a klímakatasztrófa megkímél bennünket – tenni is kell érte. Környezetünknek és a pénztárcánknak is jót tesz, ha takarékoskodunk az energiával. Különösen most, amikor az energiahordozók ára soha nem látott magasságokba szökött. Az ésszerűbb energiafelhasználású otthonok kialakításában segít a K&H, a piacon augusztus elejétől elsőként elérhető új, saját, zöld lakáshitel termékcsaládja.

A bank által kifejlesztett zöld lakáshitelek szerves részét képezik a K&H fenntarthatósági stratégiájának, és teljesen összhangban vannak anyabankja, a belga KBC fenntarthatósági törekvéseivel.

A zöldhitel alapvető célja az, hogy az adott ingatlan energetikai besorolása és energiafogyasztása javuljon, így megfeleljen a „közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek”, vagyis az ingatlan legalább BB energetikai besorolási osztályba kerüljön, energiafogyasztási értéke évente legfeljebb 80 kWh óra legyen négyzetméterenként. A hitel egyaránt igénybe vehető már meglévő ingatlan modernizációjára, felújítására vagy olyan új ingatlan vásárlására, amely már megfelel a magasabb energetikai elvárásoknak. A magyar piacon egyedi megoldásként a K&H lehetőséget teremt arra, hogy egy szerződésben kapjon hitelt az ügyfél az ingatlan vásárlására és annak felújítására. Ugyancsak igénybe vehető a hitel, amennyiben felhasználása révén legalább 30 százalékkal javul az ingatlan energiafogyasztása.

A hitel felhasználható az MNB által meghatározott speciális beruházási célok finanszírozására is. Ilyenek például a napelem vagy napkollektor telepítése; a geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú telepítése; a szélturbina telepítése; a hő- és elektromos tárolóegységek telepítése; az épülethatároló szerkezetek hőszigetelése; a homlokzati nyílászáró cseréje energiatakarékos nyílászáróra. Ugyancsak a speciális hitelcélok közé tartozik az árnyékolástechnika telepítése; fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása, beleértve a távhőrendszerre történő rácsatlakozást is; energiahatékony világítástechnika kialakítása; az alacsony vízfelhasználású konyhai, WC vagy fürdőszobai szaniter rendszerek telepítése; a 3. generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére; a zónákra osztott termosztátrendszerek, okos termosztátok és érzékelők telepítése (pl.: mozgás- és napszakérzékelő világítási rendszerek), az épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése. A hitel nem feltétlenül csak egyetlen megoldást finanszíroz, hanem akár a fentiek kombinációját is.

 

A kölcsön összegéből finanszírozható a korszerűsítést lehetővé tevő előkészítő munka (például a hiteles energetikai tanúsítvány), valamint a szükséges kiegészítő berendezések, szolgáltatások beszerzése, amennyiben ezek összege nem haladhatja meg a hitel összegének 30 százalékát.

A hitel folyósításának természetesen feltétele van: mindenekelőtt a részletes költségvetés, majd a megvalósulást követően műszaki ellenőrzés és új energetikai tanúsítvány. Amennyiben a hitelcél mégsem valósul meg, úgy az elengedett díjakat vissza kell fizetni.

A K&H zöld lakáshitel kamata jelenleg megegyezik a mindenkori jelzáloghitel kamatokkal, de a K&H a kölcsönösszeg 1 százalékát, legfeljebb 120 ezer forintot visszatérít a hitelfelvevőnek, és legfeljebb 40 ezer forint erejéig egy energetikai tanúsítvány díját is állja.

A termék zöld megnevezése nem alapul az EU Taxonómia rendelet megfelelőségi szempontjainak teljeskörű vizsgálatán. A hitelprogram összhangban van az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel.

 

Forrás: https://mmonline.hu/