Lambda Systeme | XIX. Nemzetközi Építészkongresszus

XIX. Nemzetközi Építészkongresszus

A 19. Nemzetközi Építészkongresszust 2022. március 25-én rendezték meg Budapesten, az MVM Dome multifunkcionális csarnokban. A kongresszust az Artifex Kiadó, a Metszet folyóirat kiadója, a Magyar Építőművészek Szövetsége támogatásával szervezte.

Először Csanády Pál, a Metszet főszerkesztője üdvözölte a 725 regisztrált résztvevőt. Ezt követően Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár mondta el megnyitó beszédét. A főváros építéséhez ismertette a hármas aranyszabályt: Álmodj szabadon, tervezz felelősen és építs precízen. A megvalósításhoz fontos közösségi célt kell meghatározni, jó tervezési programot, mely három fázisból áll: előkészítés, tervezés, kivitelezés.

Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke először is lejátszotta az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) elnöke, José Luis Cortés, majd a II. régió (Kelet-Európa és Közel-Kelet) alelnöke, Istelianna Atanassova videóüdvözletét. Ezt követően az idén 120 éves MÉSZ nevében köszöntötte a kongresszust. A Magyar Építőművészek Szövetsége alapító okiratát 1902 áprilisában írta alá 25 építész, az élen Lechner Ödönnel, a tagok között Komor Marcell, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészekkel. Krizsán András felsorolta az egymást követő építészgenerációk legkiválóbb képviselőit, a kongresszuson megjelent, legfiatalabb építészekig. A MÉSZ a Mesteriskolák megszervezésével gondoskodott a végzett építészek posztgraduális képzéséről. A MÉSZ elnökei voltak 1902 és 1919 között: Hauszmann Alajos, Quittner Zsigmond, Pecz Samu, Palóczy Antal, Lechner Ödön, Neuschloss Kornél.

Krizsán András MÉSZ-elnök, valamint a szlovák építőművész szövetség elnöke, Juraj Hermann, továbbá a lengyel és a cseh építőművész szövetségek alelnökei, Grzegorz Stiasny és Oleg Haman megemlékeztek az ukrán-orosz háború áldozatairól, majd pedig bejelentették, hogy közös építészdíjat alapítanak, s ezt az okmányt aláírták.

Az építészet természete témakörű rendezvény bevezető előadását Austin Williams (Future Cities Project, London) brit építész, a kongresszus levezető elnöke és kurátora tartotta (Metszet, 2022/1 szám 1. o.). Mondanivalóját négy fő téma köré csoportosította: történelmi narratíva, lakossági környezet, építészeti nevelés és demokratikus deficit. Az első ponthoz: 1975-ben, az amerikai-szovjet együttműködés keretében, az Apollo-Szojuz program részeként létrejött az első űrállomás. További példák: Paolo Soleri Arcosanti városa és az Archigram csoport. 15 perces városokat kell tervezni, ahol minden lényeges intézmény 15 percen belül gyalogosan elérhető.  A második ponthoz: Thomas Maltusra hivatkozva a népesség és az erőforrások grafikonját rajzolta fel az előadó. A lakosságszám exponenciális görbe mentén növekszik, míg az erőforrások gyarapodása egyenletes, ferde egyenes vonal mentén halad. A két vonal metszéspontja, találkozása jelzi az optimumot. Attenborough a túl sok fogyasztásról, az élelmiszerek pazarlásáról beszél, a növekedést limitálni kell. Az ENSZ szerint ezt 7 százalékban kell maximálni. Bill Gates azt a kérdést teszi fel: Hogyan lehet a klimatikus világot szabályozni? A harmadik ponthoz az előadó azt fűzi hozzá, hogy 2050-re a karbon-kibocsátást megfelelő szintre kell hozni. A negyedik ponthoz a japán metabolizmust hozta fel: Kisho Kurokawa Nagakin kapszulatornyát. Wang Shur kínai építészt és a Kínában dolgozó magyar Hudec Lászlót említette. Dél-Afrikában a nők kék, kerek műanyag bödönöket tolnak a földön, amivel vizet szállítanak – ez lenne a fejlesztés? 1755. november 1-jén a lisszaboni földrengést természeti csapásnak nevezték, de helyesebb lett volna humán csapásnak nevezni. Humánus építészet kell. Példának Peter Eisenmann 1969-71-es connecticuti házát vetítette, amely fehér architektúrájával tűnik ki.

A kávészünetben a közönség az előcsarnokban a termékgyártók standjait látogatta meg. A kiállítók: Alukönigstahl (főtámogató), Aluprof, Fischer, Hörmann, Prelement, Reynaers, Rigips, Saint-Gobain, Swisspearl, Terrán, Trocellen, Weber, Wienerberger. Kávészünet után Ulf Meyer építészkritikus (San Francisco, Berlin) előadása, A természet kiterjesztése címen hangzott el. (Metszet 2022/1, 46-49.o.)

Boonserm Prenthada (Bangkok Project Studio, Bangkok) előadása az Elefántdübörgés címet kapta. (Metszet 2022/1, 40- 45.o.) Az építész 15 órát repült Délkelet-Ázsiából, hogy ideérjen a kongresszusra. A Katana Filmintézet épületével 2011-ben robbant be az építész élvonalba. Az épületet az Architectural Review 2011. decemberi száma mutatta be.

Ebédszünet után Ken Yeang (TR Hamzah & Yeang, Kuala Lumpur, Malaysia) videóelőadása az ökologikus nexusról. (Metszet 2022/1, 34-39.o.) Suasana PJH iker irodaház, Putrajayában, Malajzia közigazgatási központjában. Két „V” alakú épület áll egymás mellett, a Persiaran Perdana körútra nézően, mindkét házon 14 szint magas tornyokkal, közöttük parkosított központi sétánnyal.

A Zaha Hadid Architects, London képviseletében Gianluca Racana tartott előadást Zöld élőhelyek Csengtuban és Zuglóban címmel. (Metszet 2022/1, 28-33.o.) Először Patrik Schumacher irodavezető videóját mutatta be. Az emberi kreativitást, a természetátalakítást fokozni kell

A délutáni kávészünetben került sor a Sivatagi Kőrózsa díj átadására. Timon Kálmán Aranydiplomás építészmérnök, a Magyar Építész Kamara tiszteletbeli tagja 2009-ben alapította meg a Sivatagi Kőrózsa díjat a magyar mecénások és kiváló szellemi alkotók tevékenységének elismerésére. 2022-ben a díjat Bartos Erika építészmérnök, meseíró érdemelte ki a főváros építészeti értékeit feldolgozó, „Brúnó Budapesten” című hat kötetes mesekönyvsorozatával a gyermekek építészeti ismeteteit bővítő írásaiért és saját kezű, hiteles illusztrációiért. Bartos Erika meleg szavakkal mondott köszönetet a díjért. „Általában bölcsődések és óvodások között szoktam felszólalni – hangsúlyozta. – Ezért most különösen megtisztelve érzem magamat e díjjal kitüntetve ilyen nagyszámú építész előtt.”

Kávészünet után Skardelli György építész, a helyszín, az MVM Dome multifunkcionális csarnokának tervezője mutatta be az épületet.

Összességében a kongresszus rendkívül sikeresnek volt mondható.

 

Forrás: https://tervlap.hu/