Lambda Systeme | Újabb áremelkedéssel kell megbirkóznunk

Újabb áremelkedéssel kell megbirkóznunk

Még ki sem lábaltunk a korábbi áremelkedési hullámból, máris itt a következő. Szakemberek szerint március végére újabb 10-15 %-os áremelkedéssel kell számolnunk. Nem csak az építőanyagok ára, de a munkabérek is jelentősen növekedni fognak, ezért az építőipari költségek is meg fognak ugrani.

Jellemzően az átlagosnál nagyobb energiafelhasználású építőipari anyagoknál lesz megfigyelhető az újabb áremelkedés. Tavaly év elején még 5-9 százalékos áremelkedés volt, mostanra 150-160 százalék vehető észre.

 

 

Bár az anyagárak az egekbe vannak, a kereslet így is folyamatosan növekedni látszik. A Koronavírus járvány miatt elhalasztott építkezések, felújítások mostanra kezdenek tömegesen feltűnni a piacon, hiszen a temérdek támogatás hajtja a beruházási vágyat. Becslések szerint 2021-ben az építőipar termelés értéke csaknem 5100 milliárd forint volt, mely tökéletesen tükrözi a szektor bővülését.

Nagyságrendileg ez év végére datálják a szakemberek, hogy a kereslet-kínálat egyensúlyba kerülhet.

A dömping csökkentésére szükség lenne arra, hogy a jelenlegi támogatásokat meghosszabbítsa a kormány, így nem csoportosulna egy szűkös határidőre a sürgős befejezés. Részben emiatt is rengeteg kontármunka született az ágazatban, amit nem győznek kijavítani utólag a mesteremberek. A feketemunka igencsak elterjedt hazánkban, aminek súlyos következményei lehetnek. Szakmunkás képzésekkel is érdemes lenne színesíteni az itthoni képzéseket, éppoly nagy igény volna ugyanis a szakmunkásokra, mint a mérnökökre. A betanított munkások és segédmunkások száma az iparban aránytalanul magas, ezenfelül a béremelkedések miatt a fizetésük is, ami a rezsióradíjak folyamatos emelkedését okozza.

Ezek ellenére a gazdaság továbbra is lendületben van és előreláthatólag ott is marad. Az elemzők várakozásait nagyban felülmúlták a tavalyi GPD adatok, mely szerint 7,1 %-os a növekedés. Idénre is hasonlóan magas, 6 %-os növekedést datálnak. Jelentős kamatemelkedésre lehet ebből következtetni, nem csupán a gazdaság bővülése lesz 6 % körül, de az infláció mértéke és a jegybanki alapkamat is.

2021 decemberére 29 %-kal haladta meg az építőipar a termelés volumenét az előző évhez képest. A megrendelések és a Zöld Hitel miatt idén további növekedésre lehet számítani.  Az enyhe időjárás és a javulni látszó vírushelyzet segítette az ágazat bővülését. A rendelésállomány is magas, ez szintén felhúzza az építőipar teljesítményét.

Szenzációs rekord született a bejegyzett építőipari vállalkozások terén, csaknem 7498 vállalkozást alapítottak 2021-ben és 2245 vállalkozást töröltek. Így a 2022-es év 63 ezer építőipari céggel indult. Az Opten Cégfluktuációs Indexének átlagos értéke a tavalyi évben közel 18 % volt az építőiparban. A legjobb számokat megyei szinten Baranya megye, Győr-Moson-Sopron megye és Zala megye érte el.

 

 

A szomszédos országban is nőttek az építőipari árak. Ausztriában az építőipari árindex 5,3 %-ot nőtt. A magasépítés 8,2 %-os növekedést mutatott 2021-ben. A negyedik negyedévben 11,8 %-os éves drágulás volt megfigyelhető. Ugyanebben az időszakban a két magasépítési ágazat, a lakásépítés és az egyéb magasépítés területén az árak 11,4 százalékkal, illetve 12,5 százalékkal nőttek az előző évihez képest- írja a profitline.hu. Hozzáteszik, hogy a teljes mélyépítésben 1,3 százalékos volt, és az egész éves áremelkedés a negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 1,1 százalék, az előző negyedévhez viszonyítva az emelkedés 0,2 százalék volt. Az épületek építésében a beton- és vasbetonmunkák mellett az építőipari szolgáltatások - mint a faépítés, üveghomlokzatok, tetőszigetelési munkák, fémszerkezeti munkák vagy épületvízvezeték-szerelési munkák - járultak hozzá a 2021-es jelentős áremelkedéshez.

Természetesen a hatalmas hiány, ami körülvesz minket, továbbra is meghatározza az árazásokat. Mind az olaj, a gáz, a szén és az alumínium területén eddig nem látott hiánnyal kell szembenéznünk.