Lambda Systeme | Új faluközpontot kap a somogyi Kastélyosdombó: ilyen lesz a régi magtár és környezete
×

Sütik kezelése

Új faluközpontot kap a somogyi Kastélyosdombó: ilyen lesz a régi magtár és környezete

Az egyutcás falu az Ökumenikus Segélyszervezet regionális jelentőségű központja. A ZDA-Zoboki Építész Iroda tervei alapján az évtizedek óta használaton kívül pusztuló magtár épületének újragondolásával és felújításával a környék egyik meghatározó közösségi tere jöhet létre.

 

Megújul a Somogy megyei Kastélyosdombó központjában található egykori, romos állapotú magtár és környezete. A beruházás a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális-térségfejlesztési modellprojektéhez kapcsolódóan valósul meg, amelynek célja, hogy hátrányos helyzetű családokat segítsen. Az új faluközpont koncepciótervét a ZDA-Zoboki Építész Iroda és a Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda pro bono készítette el - derül ki az építésziroda közösségi oldalán megosztott bejegyzésből. "Az újragondolt 800 négyzetméteres épület egyaránt szolgálja majd a település és a térség lakóit, valamint a Segélyszervezet munkáját. Multifunkciós közösségi tér, hiánypótló pajtaszállás és egy különleges termelői piac színtere lesz, amely új munkalehetőséget és bevételt teremt a településnek, és az ott élőknek", írják a posztban, amelyben közzétettek néhány látványtervet is.

 

Az iroda honlapján több részlet is megtudható a fejlesztésről: "Az egyutcás falunak jelenlegi központja főtér hiányában a bolt előtti járdaszakasz. Régen megfogalmazódott igény a faluközpont kijelölése és karakteresebb megjelenése. A kivételes elhelyezkedésű, mégis évtizedek óta használaton kívül pusztuló magtár épület újra gondolásával és felújításával a környék egyik meghatározó közösségi tere jön létre. Otthont ad a térségben élő gazdák szakmai fórumainak, egyedülálló termelői piacnak, valamint alkalmas közösségi és családi események méltó megtartására is. Az épület felső szintjén egy olyan hiánypótló pajtaszállás létesül, mely elsősorban a környéken erős kerékpáros turizmusra építve bevételével hozzájárul a térségfejlesztési program fenntarthatóságához."

 

A kastélyosdombói térségfejlesztési központ létrehozásáról április végén jelent meg egy közlemény. Ahogy írták, a 200 millió forintos beruházás által újabb elemmel bővülhet a segélyszervezet egy évtizede elindított programja, amelynek első lépéseként a településen található egykori kastélyban hoztak létre átmeneti otthont családok számára. A közlemény szól arról is, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet és a BDPST Group stratégiai partnerséget kötött, amelynek értelmében a cégcsoport teljes egészében finanszírozza a központ megvalósítását.

 

Forrás: https://epiteszforum.hu/