Lambda Systeme | Szó szerint kinyomtatásra került egy lakóház Hollandiában, mindössze 3 hét leforgása alatt!

Szó szerint kinyomtatásra került egy lakóház Hollandiában, mindössze 3 hét leforgása alatt!

Egyelőre még nem terjedt el ez a technológia, de máris hatalmas áttörést tudhatnak magukénak a hollandok.

A belgiumi Wseterlóban Európa legnagyobb betonnyomó használatával egy kétszintes ház került kinyomtatásra 3D technológiával. A 90 négyzetméteres ház elkészítésére használt eszközt jelenleg egyetemi hallgatók használják, akik fenntartható építészeti innovációkat keresnek. Úgy tűnik eddig igazán sikeresen!

"Ezzel a technológiával egy teljes házat tudtunk kinyomtatni. Most tovább akarunk lépni, és újabb ötletek megvalósításához szeretnénk hatékonyan használni ezt a 3D nyomtatót. Projektünkben például meg akarjuk érteni, hogyan tudunk olyan felületeket nyomtatni, amelyek erősebb építészeti struktúrákat hoznak létre, olyanokat, amelyek nagyobb súlyt is képesek megtartani" - mondta Charlotte van Antenaeken, a Thomas More Hogeschool hallgatója.

Egy klasszikus ház építésével ellentétben itt 60 százalékkel kevesebb anyag szükséges. A projekt költségvetése 1,6 millió euró volt, melynek a 40 százalékát az Európai Unió állta.

A kétszintes betonház kedvező energiaszinttel rendelkezik, ugyanis a hőmérsékletet és a páratartalmat a mennyezetbe telepített innovatív módon szabályozzák. Az újra és újra felhasználható, préselt, szárított rendszer egy fenntarthatóbb építőipart eredményezhet a jövőben.