Lambda Systeme | Szerezz be időben minden dokumentumot!

Szerezz be időben minden dokumentumot!

Ugyan a támogatás indulása késik, ez talán sokaknak jó alkalom, hogy az igényléshez szükséges dokumentumokat beszerezzék. Mi mindenre lesz szükség a benyújtáshoz? A lista megtalálható a cikkben!

Mikor és hol lehet igényelni az Otthonfelújítási Támogatást?

A hírek szerint néhány héten belül indul a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program. Az uniós forrásból megvalósuló projekt fő célkitűzése az 1991 előtt megépült úgynevezett “kádár kockák” felújítása, ezek energetikai korszerűsítése, mely már a következő télen jelentősen csökkentheti a lakók rezsiterheit.

Amint kihirdetik az indulást, a támogatásra való igényt az MFB Pont Plusz lakossági hálózaton lehet benyújtani a Gránit Bank, az OTP Bank és az MBH erre a célra kijelölt összesen 266 fiókjában. A tervek szerint az első 128 fiók már rendelkezésre áll, a további 138 pedig júnis 30-ig kerül megnyitásra.

A költségkeretre viszonylag magas az érdeklődés, a szükséges dokumentumok között azonban több olyan is akad, amelynek időigényes a beszerzése. Érdemes tehát mihamarabb pótolni az esetleges hiányosságainkat és ellenőrizni a meglévőek érvényességét, hiszen a bankok csak akkor tudják elfogadni a kérelmet, ha az hiánytalan.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani?

•    Ellenőrzésre kerül a személyi igazolvány érvényessége és a lakcímkártya megléte
•    Munkáltatói jövedelemigazolás
•    Nemleges igazolás az igénylő adótartozásáról – adóstárs esetén úgy érdemes igazolni az ő elmaradásának nemlétét is a KHR-listán (Központi Hitelinformációs Rendszer)
•    Több tulajdonos illetve haszonélvező igénylésekor hozzájárulás a tulajdonos(ok)tól
•    Tulajdoni lap, melyen fontos ellenőrizni, hogy szerepel-e az ingatlanbesorolás és az évszám, ezek hiányában szükség lehet használatbavételi engedély, illetve földhivatali térképmásolatra is, hogy igazoljuk az építés idejét és az ingatlan típusát. Utóbbiak elektronikusan beszerezhetőek a Földhivatali Információs Rendszerében
•    Új típusú, hiteles energetikai tanúsítvány a felújításra szánt lakóingatlanról

Ki segíthet a kivitelezésben?

Amint közzéteszik a pályázati felhívást, egy vállalkozói lista is elérhetővé válik majd, ahol az igénylők kikereshetik a lakóhelyük közelében található kivitelezőket. Emellett a listában szerepelnek majd a programban közreműködő tanácsadók is, akik nem csupán energetikai segítséget nyújthatnak, hanem a legcélravezetőbb termékek kiválasztását is támogatják, valamint segítenek megtalálni a leginkább kedvezményes alapanyagokat, a generálkivitelezőket, és gyakran a szolgáltatásuk részét képezik az energetikai tanúsítványok is.

Forrás: https://otthonfelujitasi-tamogatas.hu
Kép forrása: https://pixabay.com/hu