Lambda Systeme | Szennyvízgyűjtés, szennyvíztisztítás otthonunkban

Szennyvízgyűjtés, szennyvíztisztítás otthonunkban

Blogsorozatunk következő részében a szennyvízgyűjtés, szennyvíztisztítás területét járjuk körül. A szennyvíztisztítás olyan folyamatokat és rendszereket foglal magában, melyek célja a használt vagy szennyezett víz tisztítása újrahasznosítás céljából vagy, hogy biztonságosan kibocsáthassák a környezetbe. Ez lehet háztartási szennyvíz, ipari hulladékvíz vagy más forrásokból származó koszos víz. A szennyvíztisztítás segít megóvni a környezetet és a közegészséget, valamint elősegíti a vízkészletek fenntartható használatát.

Természetünk védelme a saját udvarunkban kezdődik, nem mindegy mennyire zsírosodik el környezetünk a szennyvíztől, vagy milyen módon lesz olcsó és tiszta vizünk a jövőben. Ennek megoldására törekszik a Grünwald márka színvonalas termékeivel: eső- és szennyvíztartályok, szennyvíztisztítók, olajelválasztók, zsírfogók, oltóvíztárolók, átemelőaknák, vízóraaknák, medencék stb. 
Képzeljük el, hogy 10 év múlva egyre kevesebb lesz a hegyekből érkező csapadék mennyisége, megfogyatkoznak a patakjaink, a modern mezőgazdaság megterheli vizeinket. Ezekre a tényezőkre muszáj felkészülnünk, a Grünwald ebben nyújt minőségi segítséget. A szennyvíz elszállítása helyett helyben tisztítására ösztönöznek és arra, hogy öntözésre használjuk a gyökérzónában. Ehhez tökéletes megoldást nyújt a biológiai szennyvíztisztító

Mi a baj a régivel?

A régi emésztőrendszerek gyakran korszerűtlenek, általában nem képesek hatékonyan kezelni a nagyobb mennyiségű hulladékot vagy a környezetvédelmi szempontból káros anyagokat. Emellett jellemzően kevésbé környezetbarátak és energiahatékonyak, mint a modern technológiákat alkalmazó társaik. Például a régi emésztők hagyományos módon üzemelnek, nem rendelkeznek olyan kifinomult szűrőrendszerrel vagy automatizált funkciókkal, amelyek lehetővé teszik a hatékonyabb hulladékkezelést és a környezeti károsanyag-kibocsátás csökkentését. Emellett a modern rendszerek gyakran gazdaságosabbak és energiatakarékosabbak is, ami hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet az üzemeltetőknek.

Szennyvíztisztítás házilag

A szennyvíz házi tisztítása számos szempontból igen fontos lenne, nézzük meg ezeket közelebbről:

  • Környezetvédelem: A koszos vízben található különböző szennyező anyagok, például vegyszerek, nehézfémek, és más szennyeződések károsíthatják a környezetet, beleértve a folyókat, tavakat és tengereket. A házi szennyvíztisztítás segít csökkenteni a káros anyagok kibocsátását a természetbe.
  • Egészségvédelem: A nem megfelelően kezelt szennyvízben jelen lévő baktériumok, vírusok és más kórokozók komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberek számára. A megfelelő szennyvíztisztítás biztosítja, hogy az ilyen kórokozók ne kerüljenek a vízbázisokba, így megelőzve a fertőzéseket és járványokat.
  • Vízvisszatartás: A szennyvíz tisztítása lehetővé teszi a víz újrahasznosítását, így csökkentve a vízfogyasztást és segítve a vízforrások megőrzését. Ez különösen fontos lehet olyan területeken, ahol a vízhiány komoly probléma.
  • Jogszabályi előírások: Sok országban jogszabályok befolyásolják a szennyvízkezelést és -tisztítást. Az otthoni szennyvíztisztításnak meg kell felelnie ezeknek az előírásoknak.
  • Költségmegtakarítás: Hosszú távon a szennyvíz házi tisztítása pénzt takaríthat meg azáltal, hogy csökkenti a központi szennyvízkezelő szolgáltatásokra fordított költségeket. Ez különösen igaz lehet olyan vidéki területeken, ahol a központi szolgáltatások nem érhetők el vagy nagyobb költségekkel járnak.

Mire használható az otthoni szennyvízgyűjtés?

  • Öntözés: Szennyvízgyűjtő rendszerek segítségével a háztartási szennyvizet lehet öntözésre használni. Ezzel csökkenhet a friss víz felhasználásának szükségessége, különösen olyan területeken, ahol a vízhiány problémát jelent.
  • WC öblítés: A tisztított szennyvizet lehet újrahasznosítani WC öblítésre, ez segít csökkenteni az ivóvíz felhasználását.
  • Ökológiai lábnyom csökkentése: Az otthoni szennyvíz újrahasznosítása segít csökkenteni az egyéni ökológiai lábnyomot, mivel kevesebb friss vizet kell felhasználni és csökken a szennyvíztisztító üzemeltetéséhez szükséges energiafelhasználás.
  • Pénz megtakarítása: Az újrahasznosított szennyvíz használata csökkentheti a víz- és szennyvízdíjakat, mivel kevesebb friss vizet kell felhasználni, és kevesebb szennyvizet kell kezelni.
  • Környezetvédelmi előnyök: Az otthoni szennyvízgyűjtés és újrahasznosítás hozzájárulhat a környezet védelméhez, mivel csökkenti a szennyvíz okozta terhelést a környezetre, és segít megelőzni a vízszennyezést.

Fontos azonban megfelelő szabályozásokat és technológiákat alkalmazni az otthoni szennyvízgyűjtéshez és újrahasznosításhoz, hogy biztosítsuk a tiszta és biztonságos vízforrásokat, valamint a környezetvédelmet.

Mint a fentiekből is kiderül, ezek igen összetett rendszerek, nem könnyű eligazodni bennük, ha otthonunkban bevezetnénk a folyamatokat, ám annál inkább megéri! Mi a Grünwald márka termékeit javasoljuk a rendszer kiépítéséhez, melyek megtalálhatók webáruházunk széles kínálatában! 

Biológiai szennyvíztisztító, hogy a Te kerted legyen a legzöldebb!

A Grünwald biológiai szennyvíztisztító rendszere nem csupán azért egyedülálló, mert mindössze 5 napon belül kiépítik, hanem azért is, mert lehetővé teszi a gyökérzónás öntözést, ami által nem csak a csatornadíjon, hanem az öntöző-szivárogtatómező területének locsolási költségein is spórolhatunk. A biológiai szennyvíztisztító rendszer kiváló megoldás olyan településeken, ahol a csatornázottság még mindig nem megoldott, illetve hétvégi telkeken, kiskertekben is.

A Grünwald rendszereinek számos előnye van a hagyományos szennyvíztisztító berendezésekkel szemben: 
•    nagyobb tartállyal rendelkeznek
•    7-szer nagyobb mennyiségű víz befogadására képesek: a régi rendszerek már nem tudják kiszolgálni a 21. századi igényeket, ugyanis a mai modern háztartások már lényegesen nagyobb mennyiségű vizet használnak el, mint 30-40 évvel ezelőtt
•    2 helyett 4 tisztítókamrával rendelkeznek
•    7-szer nagyobb felületű a szivárogtató mezőjük, ami még több zöldellő pázsitot jelent a kertünkben
•    éves karbantartásuk mindössze harmada a hagyományos rendszereknek: az állandó szippantás megközelítőleg 75 ezer forintba kerül évente egy háztartás számára, a Grünwald biológiai szennyvíztisztító rendszerével az éves karbantartás mindössze 25 ezer forint.
További előny, hogy a Grünwald szakemberei, az engedélyeztetéstől, a tervezéstől a megvalósításon át mindent intéznek, mindezt 5 napon belül hatósági szakkivitelezői nyilatkozattal, és a telepítés után a magyar termékhez magyarországi szervízhálózatot is biztosítanak, így a garancia is bármikor, bármilyen probléma esetén érvényesíthető. 



Amennyiben további információra lenne szüksége, kérjük, lépjen kapcsolatba velünk!

Forrás: https://grunwald.co.hu/
Képek forrása: https://grunwald.co.hu/