Lambda Systeme | Rohamos növekedés a lakossági napelemek telepítésében
×

Sütik kezelése

Rohamos növekedés a lakossági napelemek telepítésében

Az idei évi statisztika egyelőre még nem elérhető, az viszont tisztán látszik, hogy a lakossági napelemek iránti kereslet elképesztő ütemben növekszik.

 

A 2030-ra kitűzött célok között szerepelt a minimális 800 MW-os beépített teljesítmény. Szakemberek szerint ezt jóval korábban, 2023 első felében elérhetjük. De hogyan sikerülhet mindez?! 2022 végéig elérhető otthonfelújítási lakástámogatás pozitív hatást gyakorol a keresletre.

Eddigiekben telepített lakossági naperőművekről néhány mondatban

2019 végén az addig telepített lakossági naperőművek átlagos teljesítménye körülbelül 5,9 kW felett alakult, 2020-ban beüzemelt új egységek több, mint 6,5 kW teljesítménnyel rendelkeztek, év végére az állomány pedig átlagos rendszermérete 6,17 kW-ra emelkedett.

Ez nem jelent mást, minthogy egy átlagos magyar háztartás éves villamosenergia-felhasználása meghaladja az éves termelési rendszert.

Célok, melyeket a vártnál előbb sikerül elérnünk a Nemzeti Energiastratégiából

A Nemzeti Energiastratégiában kijelölt 200 ezres darabszám is jóval idő előtt teljesülhet. A háztartási méretű naperőművek mérete 2020 végén 719,09 MW volt. Ezt a május 19-én közzétett adatokból tudhatjuk meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóvoltából. Ezzel szemben a lakossági napelemek részesedése 442 MW volt. Az is kiderült, hogy összesen 88 112 db napelemes HMKE-ből 71 753 db lakossági felhasználóé volt. 2020 év végére több, mint 81 százaléka volt lakossági felhasználó. Ezen évben egyébként körülbelül 240 MW-tal nőtt a háztartási naperőművek beépített teljesítménye, továbbá 24.421 új lakossági naperőművet telepítettek országszerte.

2021 elejétől elérhető otthonfelújítási támogatással a napelemes HMKE-k telepítéséhez akár 50 százalékos támogatás is igényelhető.

Forrás: potfolio.hu