Lambda Systeme | Rekordszinten a házak kínálata

Rekordszinten a házak kínálata

Kezd egymástól elszakadni az eladó lakások és házak piaca, ami főként az energiadrágulásnak, ezzel összefüggésben a rezsiszabályok változásának köszönhető – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely a kereslet és a kínálat szeptemberi alakulását vizsgálta.

 

A lakóingatlanok iránti kereslet az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkent szeptemberben. Éves szinten tíz százalékkal mérséklődött az ezer eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma, meghaladva az augusztusi nyolcszázalékos csökkenést. Ezzel együtt összességében majdnem kétszázezer érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanok iránt. „Az is látszik a friss adatokból, hogy a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az ezer eladó lakásra jutó kereslet ugyanis szeptemberben csak nyolc százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a házak esetében viszont jóval komolyabb, 13 százalékos csökkenést következett be.

Szeptemberben több mint 37 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Ez ugyanannyi, mint egy évvel korábban, és négy százalékkal több feladott hirdetést jelent, mint augusztusban.

Szeptemberben 2015 óta soha nem hirdettek meg annyi házat eladásra, mint idén. A szakember szerint ez részben annak köszönhető, hogy sokan még jó áron igyekeznek túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon. Ez egy olyan eladási hullám előjele lehet a házak esetében, amely a téli hónapoktól kezdve tetőzhet.

Balogh László szerint a kínálatbővüléssel párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házaknál. Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán, és mekkora extra keresletet generálnak majd ezek iránt. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak.

Visszafogott negyedév

Eddigi leggyengébb negyedévét zárta idén az ingatlanpiac, a visszafogott első őszi hónapnak is köszönhetően. A Duna House becslése alapján országosan 9200 ingatlantranzakció zajlott szeptemberben, ami hatszázalékos elmaradás az augusztusi hónaphoz képest, és huszonkét százalékos az előző év szeptemberéhez képest. A harmadik negyedévben az ingatlanközvetítő vállalat előrejelzése alapján így mindösszesen 28 ezer adásvétel volt, az éves tranzakciószám már így is átlépte a százezres határt szeptemberben. A harmadik negyedéves adat alapján az előző év azonos időszakával összehasonlítva jelentős, 19 százalékos visszaesést mutat a hazai lakáspiac a nyári hónapokban. A második negyedévtől érezhető lassulást a változó gazdasági helyzet és az ennek köszönhetően dráguló hitelkamatok okozzák elsősorban a Duna House szakemberei szerint. Az eddigiekhez hasonló nagyságú visszaeséssel számolva az utolsó negyedévben, az év végére 120-130 ezer tranzakcióval zárhat a lakáspiac a szakértők szerint.

 

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/