Lambda Systeme | RAVATHERM XPS HŐSZIGETELÉSEK MAGASTETŐBEN IS – 2. RÉSZ

RAVATHERM XPS HŐSZIGETELÉSEK MAGASTETŐBEN IS – 2. RÉSZ

A magastető által határolt padlásteret egykor csupán tárolásra használták, viszont napjainkra alapvető igénnyé vált ennek a térnek a teljes mértékű kihasználása, ehhez pedig a tetőrétegrend teljes újragondolására volt szükség. Cikkünk előző részében körbejártuk a zártcellás polisztirolhab magastetőben való alkalmazását, beépítéssel kapcsolatos tudnivalóit. Alábbi írásunkban a különböző tetőrétegrendeket vesszük végig.

 

Hőszigetelés a szarufák felett

A teljes vastagságban szarufák feletti hőszigetelés lehetővé teszi a látszó tetőszerkezetű kialakítást, ahol a szarufák felső síkján elhelyezett hajópadló, faforgácslap, OSB-lap, stb. egyben belső oldali burkolatként is funkcionál.

A szarufák feletti burkolat felületére egy réteg teljes felületen öntapadó, folytonosított párazáró lemezt kell elhelyeznünk, amely egyidejűleg alátéthéjazat és párafékező rétegként is funkcionál, a nedvességre nem érzékeny extrudált polisztirolhab hőszigetelés alsó, meleg oldalán.

Alternatív megoldásként alkalmazhatunk páraáteresztő alátétfedést közvetlenül a hőszigetelő táblák külső felületén és párafékező, légzárást fokozó réteg elhelyezése a hőszigetelés alatt. Bár a kondenzáció veszélyére vonatkozó számítások szerint ez általában nem szükséges, egy további párazáró réteget el lehet helyezni a hőszigetelés alatt is, ami még jobban javítja a tetőszerkezet pára- és légzáró tulajdonságait.

 

 

Kiegészítő hőszigetelés a szarufák felett – felújítás

A kor igényeinek és a hőtechnikai követelményeknek a szarufák közötti általában 12-15 cm vastagságú légtér önmagában nem elegendő a szálas anyagú hőszigetelés elhelyezéséhez.

A nem elegendő vastagságú hőszigetelésen felül a kőzetgyapot táblák pontatlan elhelyezéséből adódó réseknek és a szarufák vonalmenti hőhídhatásának elhanyagolásának következményeként a csak a szarufák között hőszigetelt tetők hőhidasak, és a többlethőveszteség mellett hosszú távon épületszerkezeti problémákat is okozhatnak.

A szarufák közötti vastagabb hőszigetelésnél a hőhídhatás is fokozottabb, mivel a szarufák és a közöttük lévő hőszigetelés hőátbocsátási ellenállásának különbsége nagyobb.

A magastetők hőszigetelési rendszerének hatékonysága jelentősen növelhető a szarufák felett, vagy alatt felületfolytonosan beépített kiegészítő hőszigetelés alkalmazásával, amely a hőhidak kiküszöbölésével egyidejűleg növelt intenzitású hővédelmet biztosít, valamint optimális megoldást nyújt a fokozott energiatakarékossági igények által megkövetelt vastagságú hőszigetelés beépítéséhez.

A szarufák között elhelyezett 100-150 mm RAVATHERM SW kőzetgyapot hőszigetelés és a tetőszerkezet felső síkján felületfolytonosan beépített RAVATHERM XPS 60-120 mm extrudált polisztirolhab lemezek együttes alkalmazása számos gyakorlati előnyt nyújtó hatékony és gazdaságos megoldás magastetők intenzív hővédelmének megvalósításához.

A Magyarországon gyártott RAVATHERM SW kőzetgyapot hőszigetelések hamarosan elérhetőek!

Vasbeton koporsófödém

Vasbeton szerkezetű magastetőket RAVATHERM XPS 300 ST lemezekkel hőszigetelve a nagy tömegű tetőszerkezet hőtároló képessége teljes mértékben hasznosítható. Mivel a nagy szilárdságú hőszigetelő lemezek nem nyomódnak össze a magastetőknél szokványosan előforduló terhek alatt, a szálasanyag hőszigetelésnél alkalmazott, héjazatot alátámasztó teherhordó szarufák beépítése itt nem szükséges.

A RAVATHERM XPS lemezek alkalmazásának másik gyakorlati előnye, hogy a hőszigetelés – hasonlóan a fordított rétegrendű lapostetőkhöz – nem igényel csapadékvíz, hó elleni védelmet a kivitelezés során. A meredek betontetők szerkezete hasonló elveken alapul, és hasonló előnyei vannak, mint a fordított rétegrendű lapostetőknek: közvetlenül a betonlemezre, de a hőszigetelés alá ajánlatos vízzáró réteget fektetni. Ekkor a hőszigetelést és a soron következő rétegeket az időjárási körülményektől függetlenül lehet lerakni.

A Ravatherm termékeit keresse webáruházunkban vagy országosan kirendeltségeinkben és forduljon bátran szakértő mérnök kollégáinkhoz segítségért! 

Forrás: https://ravagobuildingsolutions.com/hu/hu/