Lambda Systeme | RAVATHERM XPS hőszigetelések magastetőben is

RAVATHERM XPS hőszigetelések magastetőben is

A magastető a lakóépületek jellegzetes tetőszerkezeti megoldása, mely lehetővé teszi a tetőszerkezet által határolt tér teljesértékű hasznosítását. A belső tér komfortjának tartós biztosítása, a hőveszteség csökkentése és a páralecsapódás elkerülése érdekében a szakszerűen kialakított, hatékony hőszigetelést tartalmazó rétegfelépítés kulcsfontosságú.

 

Napjainkban a tetőtér beépítése egyre elterjedtebb, viszont ezzel együtt jár a hőszigetelés igénye is. A legelterjedtebb faszerkezetes (ún. szarufa-fedélszékes) tetők könnyű mivoltuk miatt nem rendelkeznek hőtároló tömeggel, így könnyen felmelegednek, illetve télen gyorsan lehűlnek. A szarufák közötti szálas hőszigetelés elhelyezése bevett gyakorlat, viszont ilyenkor a szarufák vonalmenti hőhídhatását kompenzálnunk kell a megfelelő belső komfort és megfelelő energetikai szint elérése érdekében. Erre megoldást jelent a szarufák feletti hőszigetelés beépítése, itt viszont csak megfelelő szilárdságú hőszigetelő anyag használható.

A hőhidak kiküszöbölése érdekében a hőszigetelő rétegnek folyamatosnak kell lennie. Ezt úgy lehet elérni, hogy a hőszigetelést a szarufa tetejére rakjuk. Ehhez merev és nagy teherbírású hőszigetelő anyagra van szükség, ami képes átvinni az olyan terheléseket, mint a tetőhéjazat, a hó stb. súlya. A tető szarufákon lévő hőszigetelése lehetőséget ad a tetőtér-beépítés olyan módon történő megtervezésére, hogy a faszerkezet (a szarufák) belülről látható legyen. Ilyen esetben a szarufákon deszkázást helyeznek el, amely a belső burkolat szerepét is betölti.

 

A tetőszerkezet felső síkján felületfolytonosan beépített nagy szilárdságú RAVATHERM XPS 300 ST hőszigetelő lemezek alkalmazása számos előnnyel jár:

• a körben csaphornyos élképzésű táblák hőhídmentes, pontos illesztésű hőszigetelő réteget alkotnak

• a nedvességre nem érzékeny hőszigetelés nem igényel védelmet eső, hó ellen a kivitelezés során

• a lemezeket az ellenlécezésről átadódó tartós terhek (fedés súlya, hó- és szélteher) nem károsítják

• a teljes tartószerkezet hőszigetelt, védett a hőingadozásból származó feszültségektől

• a nagy merevségű, együttdolgozó felületet alkotó hőszigetelő lemezek növelik a tetőszerkezet vízszintes terhekkel szembeni stabilitását

• időjárástól független a beépíthetőség, egyszerű szerkezeti megoldás.

 

Beépítés

Az ereszvonallal párhuzamosan felerősített, a hőszigetelés vastagságával megegyező magasságú pallótól indított RAVATHERM XPS 300 ST lemezek eltolt kötésben, szoros ütközéssel fektetendők. A hőszigetelő lemezek lerakását az eresznél kell kezdeni. A lemezeket téglakötésben kell lerakni, a csatlakozások elcsúsztatásával az egymást követő sorokban, szorosan illesztve a kötéseket, amelyek egymásba ékelődnek, ezáltal kiküszöbölve a hőhidak keletkezését. Gerinceknél, tetőfelépítményeknél a csatlakozási hézagokat PUR-habbal kell kitölteni.

Az ellenléceket előzetesen ki kell fúrni, megelőzve az elrepedésüket vagy a rögzítő elemek általi széthasításukat. A hőszigetelő lemezek és az ellenlécek rögzítő elemeit a tervezőnek méreteznie kell.

A RAVATHERM XPS 300 ST lemezek rögzítése nagyszilárdságú horganyzott szegekkel vagy csavarokkal történik az előfúrt, min. 50 mm vastag ellenléceken keresztül a statikus tervező által készített rögzítési terv alapján.

 

Cikkünket folytatjuk a kiegészítő hőszigetelés, illetve a vasbeton koporsófödém hőszigetelésének kialakításával.

 

Forrás: https://ravagobuildingsolutions.com/hu/hu/