Lambda Systeme | Padlószerkezetek hőszigetelése – RAVATHERM XPS padlóban

Padlószerkezetek hőszigetelése – RAVATHERM XPS padlóban

A temperált helyiségek padlóinak hőszigetelése elkerülhetetlen. Temperálás alatt nem csak a lakó-, vagy közösségi terek fűtését, de pl. hűtőházak, hűtőkamrák hűtését is érteni kell, azaz nem csak a termelt hőt kell megőrizni fűtéskor, de a magasabb energiaigényű hűtést is védeni kell a külső felmelegedéstől hűtés esetén.

Padló nem csak talajon van, de pince fölött-, vagy épületbelsőben szintek között is, melyeknek ha eltérő a rendeltetésszerű használathoz igényelt hőmérséklete, akkor azok hőszigetelésére is figyelmet kell fordítani. Különösen emeletközi födémek esetében, hőszigeteléssel együtt nemegyszer hangszigetelési - elsősorban lépéshangszigetelési - igény is felmerül. Előre kell bocsátani, hogy az XPS lemezek ugyan kiváló hőszigetelő képességgel és számos más előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, de anyagszerkezetükből adódóan hangszigetelésre nem alkalmasak!

A talajon fekvő padlók különleges épülethatároló szerkezeteknek számítanak, mert az alattuk lévő talaj egy igen nagy hőtehetetlenségű közeg, melynek hőmérséklete néhány méterrel a felszín alatt, az egész év folyamán, gyakorlatilag állandó. E tulajdonság kedvező a téli hőveszteségek szempontjából, ami azonban csak igen nagy alapterületű épületek belső padlószakaszaira érvényes. Az ilyen épületeknél általában (állagvédelmi és energiatakarékossági szempontból) elégséges a padló külső tér felöli sávjainak (kb. 1,00 m) hőszigetelése, vagy a lábazat hőszigetelt kialakítása (célszerű a kettő együttes alkalmazása) de kis épületeknél, hőérzeti szempontból mindenképpen tanácsos a teljes padlófelület hőszigetelése.

Ha egy földszinti padló térségének hőveszteségét vizsgáljuk, pontosabb %-os mutató az - átlagosan - 40%-os homlokzati veszteségből legalább 5-8%-ot a lábazatnak tulajdonítani, ami egyben hozzáadódik a padló - átlagosan – 10%-al figyelembe vehető értékéhez, azaz összességében közel 20%-os hőveszteség kezelhető padló és lábazatszigeteléssel.

A padlók hőszigetelésében fontos szempont a beépítésre kerülő hőszigetelő anyag terhelhetősége. A tervezés során vizsgálni kell a hőszigetelő réteg vastagságát, a hőszigetelendő helyiség alapterületét, a burkolataljzat vastagságát, -fajtáját (vasalt, vagy vasalatlan) a hasznos terhek mértékét és típusát (dinamikai hatás, csúsztató igénybevétel) ezek együttes mérlegelése alapján dönthető el a hőszigetelés típusának megválasztása. A RAVATHERM XPS 300500 és 700 SL termékek gyakorlatilag minden általános terhelési osztályban alkalmazhatóak, függetlenül a padlót magába foglaló helyiség rendeltetésétől. (a normál EPS termékek terhelhetőségi teljesítménye körülbelül 200 kPa-ig terjed, míg az XPS-nél 300 kPa-nál „kezdődik”) A RAVATHERM XPS termékek nyomószilárdságukat tekintve, tartós terhelés esetén / hosszútávon maximum 2%-os összenyomódás mellett/ 130-250 kPa feszültségre vehetők igénybe. Ez megfelel kb. 13-25 tonnás m2-kénti terhelésnek!) A RAVATHERM XPS biztonsággal tervezhető és építhető be lakásoktól a padlófűtéses közösségi tereken át egészen az igen magas terhelésű ipari padlókig.

Milyen igénybevételek merülnek fel hőszigeteléssel szemben a padlókban?

A korábban kifejtett terhelhetőség mellett rendkívül fontos szempont adott hőszigetelő anyag nedvességgel szembeni viselkedése. Az XPS, mint zártcellás hőszigetelő anyag olyan csekély vízfelvétellel rendelkezik, hogy vízszigetelés által nem védetten is beépíthető, hőszigetelési hatékonyságát így is megőrzi. Vizsgálni kell azonban adott épület környezeti nedvességterhelési-, valamint adott helyiségek szárazsági követelményeit, hogy a hatékony hőszigetelés mellett vizesedési problémák ne történjenek. Tehát hőszigetelésen kívüli (padlók esetén: alatti) vízszigetelés nem az XPS miatt szükséges, hanem az épület miatt! Hasonló a helyzet olyan padlók esetében, ahol pl. üzemi vizektől kell megvédeni a padlót és/vagy födémszerkezetet, ilyenkor a vízszigetelés a hőszigetelés fölé kerül. Ha a hőszigetelésre vizes technológiával készül padozataljzat, vagy padozat (beton, esztrich) akkor egyenes élképzésű hőszigetelő lemezek esetén elengedhetetlen az ún. technológiai fólia, ami meggátolja, hogy a cementlé a táblák közé folyva, majd megszilárdulva hőhidakat képezzen.

Hidegpadlóknál fokozott a hőszigetelési igény nem csak hőérzeti, de páravédelmi szempontból is. Amennyiben padlófűtés készül, úgy a hőveszteség csökkentése kívánja meg a minél jobb hőszigetelést. Padlófűtés esetében ügyelni kell arra, hogy korszerű, megbízhatóan vezérelt és szakszerűen tervezett és kivitelezett fűtési rendszerről van-e szó, vagy régi, hagyományos vegyestüzelésű -nem vezérelhető- rendszerrel állunk szemben. Az XPS minden károsodás nélkül viseli a tartósan + 45oC hőmérsékletet, aminél általában egy szakszerűen tervezett padlófűtésnél, az előremenő vízhőmérséklet nem magasabb.
FIGYELEM! Ha + 80oC vagy annál magasabb a fűtőközeg (türelmetlen épülethasználó gyors felfűtést akar, vagy hagyományos vegyestüzelésű kazánról van szó) a hőszigetelés károsodik. Meglágyul, összenyomódik, végső esetben ~100 oC felett akár meg is olvadhat!

XPS tábla aljzat gyanánt?

Nem ritka (különösen utólagos belső padlóhőszigetelési igény esetén) a padlóburkolat hagyományos aljzat nélküli fektetése hőszigetelésre. Ezt adott esetben az is indokolhatja -akár - új építésű födém esetén, hogy mivel az faszerkezetű, védeni/kímélni kell vízhatástól. Ez esetben is jól hasznosíthatók az XPS kiváló mechanikai tulajdonságai, magas műszaki teljesítményei.

Célszerűen lépcsős-, vagy csaphornyos élképzésű XPS táblák elhelyezését követően ún. elválasztó (csúsztató) műanyag filcet (geotextiliát) leterítve, fektethetők a leendő melegpadló burkolat (szalagparketta, vagy lamináltpadló) alátét lemezei.

Az alátét lemez lehet akár OSB lap is, lehetőleg két vékonyabb réteg eltolt táblaillesztéssel és egymáshoz ragasztva. A befeszülés és deformációk elkerülése érdekében érdemes a helyiség falaitól 1-1 cm-rel elválasztani.

Hasonlóan előnyös XPS hőszigetelés alkalmazása hagyományos aljzat nélküli hidegpadló burkolatok készítése során. Pl. kedvezőtlen adottságok (küszöbszintek, kevés vastagsági hely) esetén nem fér el a 4-6 cm esztrich, vagy aljzatbeton, ill. az előző példához hasonlóan nem kívánatos jelentős építési vízbevitel a padlószerkezetbe. A RAVATHERM XPS 300 WB felületkialakításának köszönhetően vakolattartó; jellemzően műgyanta alapú vakoló és ragasztó anyagokkal, ezáltal jó fogadófelülete a különböző cement/műgyanta kötésű építési ragasztóknak, közismerten a hőszigetelő rendszerragasztóknak. Két réteg erősítő üveghálószövet beágyazását követően, a min. 5 mm vastag megszilárdult kéreg jó fogadóalap ragasztott kerámiaburkolatokhoz.

A Ravatherm termékeket megvásárolhatja országszerte a Lambda Systeme kirendeltségeiben vagy webáruházunkban!

Forrás: www.ravagobuildingsolutions.com
Képek forrása: www.ravagobuildingsolutions.com