Lambda Systeme | Otthonfelújítási Támogatás 2024 - Nyílászáró csere

Otthonfelújítási Támogatás 2024 - Nyílászáró csere

A 2024-es Otthonfelújítási Program kiírása tartalmaz néhány nagyon fontos feltételt azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú nyílászáró cserék támogathatóak, milyenek nem, illetve, hogy a nyílászáró cserét hogyan és milyen összeghatáron belül kell elvégezni.

Megfelelő kivitelező kiválasztása

A legfontosabb lépés, hogy olyan kivitelezőt válasszon, aki tisztában van a támogatás feltételeivel, illetve be is tartja őket. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a munka elvégzése és kifizetése után szembesül azzal, hogy olyan munkát fizetett ki, amire nem vehető igénybe a támogatás.

Pályázat által elvárt feltételek a nyílászáró cserével kapcsolatban
Milyen ingatlan támogatható?


Kizárólag a Földhivatali ingatlan-nyilvántartásban belterületi-, külterületi-, zártkerti
lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház bejegyzett, életvitelszerűen lakott, 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott ingatlan energetikai korszerűsítése támogatható.

Egy kölcsönkérelemben kizárólag egy megvalósítási helyszín szerepelhet. Mindössze lakáscélú energiafelhasználás történhet a fejlesztéssel érintett ingatlanban. A program keretében lehetőség van arra, hogy a beruházással érintett ingatlan címén vállalkozás székhelye legyen bejelentve, ugyanakkor az ingatlanban tényleges vállalkozási, gazdasági tevékenység folytatása (beleértve a bérlést is) esetén nem támogatottak a munkálatok.

Milyen ajtó- és ablakcserére lehet igénybe venni a hozzájárulást?

Fűtött és fűtetlen teret elválasztó, nyílászáró szerkezetnek minősülő épülethatároló szerkezetek cseréje / energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése.
A projekt elszámolható, költségén felül teljesíthető (azaz támogatás nem igényelhető rá) kizárólag nyílászárócseréhez kapcsolódóan épületek nyári és téli hővédelmének javítására, például árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére.

Mennyibe kerülhet legfeljebb a nyílászáró csere?

A pályázati kiírás meghatározza a támogatható munkaköltséget és az anyagköltséget is. Olyan kivitelezővel kell dolgoznia, akik ezen a maximális költségen belül vállalják a munkát!

  • Új, korszerű műanyag szerkezetű nyílászárók

Új, korszerű műanyag szerkezetű nyílászárók beépítése a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt:
•    bruttó 158 836 Ft/m2 anyagár és
•    bruttó 51 336 Ft/m2 munkadíj.

  • Új, korszerű műanyag szerkezetű tetősík nyílászárók

Új korszerű műanyag szerkezetű tetősík nyílászárók beépítése, a belső oldali javítási munkákkal minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt:
•    bruttó 249 961 Ft/m2 anyagár és
•    bruttó 88 819 Ft/m2 munkadíj.

  • Új, korszerű fa szerkezetű nyílászáró

Új, korszerű fa szerkezetű nyílászárók beépítése festett felülettel a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt:
•    bruttó 222 104 Ft/m2 anyagár és
•    bruttó 71 161 Ft/m2 munkadíj.

  • Új, korszerű fa szerkezetű tetősík nyílászárók

Új korszerű fa szerkezetű tetősík nyílászárók beépítése festett felülettel, a belső oldali javítási munkákkal minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt:
•    bruttó 201 652 Ft/m2 anyagár és
•    bruttó 88 819 Ft/m2 munkadíj.

További kritikus feltételek a támogatás megnyeréséhez

Az Otthonfelújítási Támogatás kiírása feltételként szabja meg, hogy az épület 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott, valamint, hogy a felújítás legalább 30%-os energiamegtakarítást eredményezzen a felújított családi házban. Ezt a felújítás előtt és után is kiállított energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

Mint a fentiekből is látható, az Otthonfelújítási Támogatást igénylőnek olyan megbízható kivitelezőt kell keresnie, aki a támogatási feltételeknek megfelelő módon végzi el a nyílászáró cserét, olyan ajtókkal és ablakokkal, ami elősegíti a legalább 30%-os energiamegtakarítást, de közben olcsóbb, mint a maximális kivitelezési és anyagár.

Forrás: https://otthonfelujitasi-tamogatas.hu
Kép forrása: https://pixabay.com/hu