Lambda Systeme | Nincs megállás: tényleg felvásárolják a Balatont a külföldiek

Nincs megállás: tényleg felvásárolják a Balatont a külföldiek

Minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zala és Somogy megyében a tavalyi utolsó negyedévben a jegybank lakáspiaci jelentése szerint. Mindez egyfelől a Balatonnak tudható be, emellett Zalában közrejátszhatott Ausztria közelsége is – írja a Pénzcentrum.

Zala megyében 2023 negyedik negyedévében az ingatlanvásárlók 21,4 százaléka volt külföldi, ez a legmagasabb érték a 2016 óta vezetett adatsor szerint. Somogyban ugyanekkor 19,4 százalék volt a nem magyar lakásvásárló, ez itt nem a legmagasabb érték, 2023 harmadik negyedévében 20 százalék felett is volt ez a szám.

Viszonyítási alapként: a tavalyi év utolsó három hónapjában összességében országosan 5,9 százaléknyi volt a külföldiek aránya, de még Budapesten is csak 7,6 százalékos. A pesti belvárosban (V., VI., VII., VIII., IX. kerület) 17,8 százaléknyi volt a nem magyar lakásvásárló a tavalyi utolsó negyedévben.

A portál körképe szerint stagnálás, egyesek szerit csökkenés figyelhető meg az ingatlanárakban a magyar tengernél. A Balaton déli partján magasabbak az árak, de az elmúlt évhez képest 10 százalékkal csökkentek mindkét oldalon. Az ingatlanközvetítők arra számítanak, hogy az év második felében, Budapesthez hasonlóan, ott is megindul az árak emelkedése.

Forrás: https://infostart.hu
Kép forrása: https://pixabay.com/hu