Lambda Systeme | Nincs kiút Budapestről? Érd után Budakalász is megtelt, megállítják a betelepülőket

Nincs kiút Budapestről? Érd után Budakalász is megtelt, megállítják a betelepülőket

Budakalász is megtelt, és bár az önkormányzat nem tervez kvótát bevezetni, minden településrendezési eszközt megragad, hogy leállítsa a betelepülést.

A polgármesteri kabinetvezető az InfoRádióban leszögezte, véget kell vetni a „kontroll nélküli betelepülésnek”.

Péterffy Gábor hangsúlyozta, ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, mint a többi Budapest környéki település.

Húsz százalékkal növekedett az elmúlt években a város lakossága

Ezt a lélekszámemelkedést egyszerűen nem tudták követni az egészségügyi szolgáltatások, az infrastruktúra, az utak, a bölcsődék és óvodák sincsenek felkészülve erre a drámai folyamatra. "Ez nem új keletű probléma" – ismerte el a kabinetvezető.
"Már évtizedekkel ezelőtt voltak olyan hangok, hogy megtelt a város és nem tud több betelepülőt fogadni" – fogalmazott.

Megtelt a város

Péterffy Gábor elmondta, Budakalász lakossága jelenleg 12-13 ezer fős, húsz évvel ezelőtt a lélekszám még csak nyolcezer volt.
Egyelőre konkrét intézkedésekről nem tudott beszámolni az önkormányzat. Annyi biztos, hogy felülvizsgálják a településrendezési eszköztárt, hogy korlátokat tudjanak szabni. A cél, hogy év végére megalkossanak és elfogadjanak egy új helyi építési szabályzatot. 

"De már vannak olyan megalapozó tanulmányokra született javaslatok, amik például több mint 37 hektárral csökkentenék a beépítésre szánt területet" – tette hozzá a polgármesteri hivatal kabinetvezetője.

Nincs kiút Budapestről?

Budakalász mellett Érd is "hasonló cipőben" jár. Utóbbi településen július elején drasztikus intézkedésekről lehetett hallani a kialakult helyzet orvoslása érdekében. Építési stopot rendeltek el, mely értelmében július 15-től egyetlen beruházás sem indulhat, beleértve a társasház-, családiház építéseket, a tetőtér felé való bővítéseket és a hozzáépítéseket. 

Az indok ugyanaz, mint Budakalász esetében

"A város túlcsordult. Állandósultak a dugók, nincs parkolóhely, hosszú sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, a bölcsődében évek óta várólistát vezetnek, hiába adtuk át tavaly az új iskolát, már az is megtelt. Idén ősszel 6-7 új iskolai osztályt kell indítani a szokásos 2-3 helyett" – hangsúlyozta Csőzik László, Érd független polgármestere.

Mégsincs minden veszve Érden

A legfrissebb hírek szerint azonban a július 15-től bevezetni kívánt építési stopot némileg enyhítették Érden. A város vezetése figyelembe vette a helyiek javaslatait, így a tilalom kizárólag a többlakásos társasházak építését korlátozza. A hvg.hu-nál jelentkezett Nyeste József, az érdi telektulajdonosokat összefogó civil mozgalom kezdeményezője, aki a következőket írta:

"Az érdi önkormányzat meghallgatta és figyelembe vette a telektulajdonosok javaslatait, a képviselő-testület pedig július 21-én egy olyan módosított rendeletet fogadott el, amellyel kizárólag a többlakásos társasházak építését korlátozzák az új Helyi építési Szabályzat (HÉSZ) elkészültéig."

Fenntarthatatlan(?)

Egyébként nem csupán kényelmetlenséget jelent a „korlátlan betelepülés” a budapesti agglomerációban élők számára. A tavalyi aszály idején nyomásesés vagy átmeneti vízhiány lépett fel Solymáron, Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisszentivánon, Budakalászon, Pomázon, Pilisszántón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron és Csobánkán és Fóton is, ugyanis az infrastruktúra nem bírta el a megnövekedett lakossági igényt

A jövő zenéje, hogy mely települések lesznek még érintettek a témában és milyen lépéseket lehet tenni a helyzet javítása érdekében.

Forrás: www.napi.hu
Kép forrása: www.pixabay.com