Lambda Systeme | Nehéz helyzetben az építőipar - Hatalmas csökkenés jöhet az állami megrendelésekben

Nehéz helyzetben az építőipar - Hatalmas csökkenés jöhet az állami megrendelésekben

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezeteit és az építőipar további jelentős szereplőit, 400 céget megkeresve felmérte, hogy a 2021. évben milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek a 2022. évre a háborús konfliktus árnyékában.

A COVID-19 járvány ellenére 2021. évben a vállalkozások több mint háromnegyedének nőtt az árbevétele az előző évihez képest. Tíz százalékuknál változatlan maradt és csak tizennégy százalék nyilatkozott úgy, hogy 2021-ben csökkent árbevétele 2020-hoz képest. Összességében 5389 milliárd forint volt a 2021. évi termelési érték, 13%-kal magasabb, mint 2020-ban, úgy, hogy minden alágazat növekedett.

 

A legfőbb akadály még mindig a szakemberhiány

A válaszadó cégek 83%-a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőként ezúttal is a szakemberhiányt emelték ki. Nem sokkal maradt le mögötte azonban az orosz-ukrán háború, amit a felmérésben részt vevő cégek 80%-a jelölte meg akadályként. Az üzleti tevékenység harmadik leggyakoribb akadályozó tényezőjeként a beszerzési nehézségeket említették.

A szövetség a 2022. évre az év elején még 5-6%-os termelésbővülést prognosztizált, azonban az orosz-ukrán háború tükrében, jelenleg stagnálásra számít.

Forrás: https://www.portfolio.hu/