Lambda Systeme | Napelemes cserép? Igen! Üdv a XXI. században!

Napelemes cserép? Igen! Üdv a XXI. században!

2019-ben lépett piacra a Terrán Generon napelemes tetőcserép. Egy magyar család közel 100 éve alapította azt a céget, aminek köszönhetően ez az innováció mára megvalósult.

 

Igazi világszenzációnak számít, a Terrán története. Igen csekély Magyarországon működő építőipari vállalatról mondható el, hogy teljes mértékben hazai tulajdonban van. 1920-ban kezdődött történetük a felvidéken. A Mészáros család fiú tagja, Kálmán egy betoncserépüzemben helyezkedett el.

Napi 14 óra kéziszerszámokkal történő 7 év munkálkodás után alkalmazni tudott egy segédmunkást. 10 évvel később már 10 alkalmazott dolgozott a cégnél. Négy gyermeke születése után, két fia csatlakozott a cserépüzemi segédkezésekhez. 1973-ban kisebbik fia, dr. Mészáros Vilmos vette át a cég vezetését először másodállásban, majd 1995-től főállásban, melyhez később lányai és veje is beszállt.

A cég növekedése valóban jelentős, egyre csak bővültek, 2004-ben Szlovákiában, Farkasdon, később Kunszentmiklóson kettő, illetve Aranyosgyéresen nyitottak gyárat. 2010-ben új logó és név került bevezetésre, továbbá a Mediterrán névből született meg az új koncepció, a terrán. Tetőcserepeik nem csak elegánsabbak, de ellenállóbak is lettek. 2012-ben egy csúcstechnológiás üzemet nyitottak Bólyban. Itt nem csupán a napelem parkot kaptak, de a beton kötési folyamata során termelt hőt használják a csarnok fűtésére, az ipari vizet pedig visszaforgatják.

2020-ra százszorosra növekedett a cég.

Számos díjat is bezsebeltek, köztük 2003-banés 2014-ben a Construma Nagydíjat, 1005-bn a BNV nagydíjat, nem mellesleg Best Buy, KKV top100, Magyar Brands, és Business Superbrands elismerésben is részesültek.

 

Na de hogyan is képzeljük el ezt az innovációt?

A napelem esztétikusan, feltűnéskeltés nélkül olvad bele a tetőbe. A megújuló energia igazán modernkori megoldása! Tartószerkezetekre nincs szükség, hálózatra köthető, illetőleg szigetüzemben is lehet működtetni. A cellákat készen kapják, kipróbált napelemmel szerelik fel a betoncserepeket.

„Végül is tényleg feleslegesnek tűnik felépíteni egy szép tetőt, hogy aztán eltakarjuk napelemmel” – véli Tóth Szabolcs, a Terrán regionális marketingigazgatója, aki már húsz éve a cég munkatársa.

A modulok végén speciális csatlakozók vannak, ezeket egymáshoz kötve alakítható ki a rendszer. Eddig a bólyi üzemben zajlott a gyártás, most azonban már átadás előtt áll egy új, pécsi csarnokunk, ahol több százezer darab napelemes tetőcserép készülhet évente. Minél inkább el tudunk menni a tömeggyártás irányába, annál versenyképesebb áraink lesznek.

Sötétszürke színben érhető el a Generon napelemes tetőcserép, mely minden stílusú házhoz remekül passzol.