Lambda Systeme | Mitől előnyös egy fordított rétegrendű lapostető?

Mitől előnyös egy fordított rétegrendű lapostető?

A zöldtetőket, tetőteraszokat és parkolótetőket azaz a hasznosított lapostetőket legelőnyösebb fordított rétegrendben kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tető hosszútávú biztonságos üzemeltetésével és a fordított rétegrend nyújtotta előnyökkel; mint a vízszigetelés mechanikai védelme, vagy az előnyös épületfizikai működés. Ahhoz azonban, hogy a szerkezet tényleg hosszú élettartamú legyen és teljesítse az energetikai elvárásokat, törekednünk kell a gondos tervezésre és a megfelelő anyagok használatára.

Hogyan áll össze egy fordított rétegrendű lapostető?

A vasbeton födémen először elkészül a legalább 2%-os lejtésképzés, erre pedig a csapadékvíz elleni szigetelés. Ennek tetejére kerül a hőszigetelő anyag – célszerűen RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab, megfelelő vastagságban és a funkciónak megfelelő szilárdsággal. Következő rétegként egy felületstabilizáló-elválasztó rétegre van szükség, ami lehet geotextília, vagy vízterelőfólia, amelyre klasszikus esetben 5 cm kavics leterhelés kerül. Járható tető esetében minimum 3-4 centiméteres zúzottkő ágyazatot kell elhelyezni, ami páradiffúziós és vízlevezető-rétegként is működik, ezután jöhet a tervezett burkolat.

Melyek ezek az előnyök pontosan?

A fordított tető tervezése mellett 4 fontos érv szól. A rétegrend legnagyobb előnye maga a csapadékvíz elleni szigetelés védelme. A hőszigetelő réteg ugyanis a vízszigetelés felett kap helyet, így az védve van az UV-sugárzástól és egyéb mechanikai hatásoktól.
Épületfizikailag is kedvezőbb ez a rétegfelépítés, mivel a vízszigetelés a szerkezet belső, meleg oldalán kap helyet, így sokkal hosszabb élettartamra számíthatunk, mint egyenes rétegrendben készült társainál.
Ezenkívül egyszerűbb, időjárástól független kivitelezést is biztosít, mivel a vízszigetelés feletti rétegek tulajdonképpen bármilyen hőmérsékleten beépíthetőek, így biztosítva szabadabb ütemtervet a kivitelezőnek.
Végül, de nem utolsósorban egy esetleges beázás, vagy funkcióváltás esetén a felső rétegek egyszerűen visszabonthatóak, egy burkolati réteg, vagy akár zöldtető utólag is kialakítható.

Mit takar a Ravatherm által kiadott "Fordított tető kisokos", mi található benne?

A "Fordított tető kisokos" egy interaktív tudástár, melybe minden, a fordított rétegrenddel kapcsolatban felmerülő kérdésre megtalálható a válasz. A kiadványban fellelhetőek a fordított rétegrendű lapostetőt alkotó rétegekkel kapcsolatos részletes tudnivalók, valamint a tetőfelújítás és egyéb speciális kialakítás is megjelenik benne.
Az anyagban továbbá elhelyezésre került minden releváns teljesítmény-nyilatkozat, műszaki dokumentáció vagy egyéb szükséges nyilatkozat linkje, melyek így egy kattintással könnyen elérhetőek.

Zöldtető, járható tető, parkolótető?

A kiadványban a fordított rétegrendben kialakított különböző hasznosított tetőkről is találunk érdekes információkat, valamint általános csomóponti ábrákat is. Ide tartoznak a járható tetők többféle burkolati felépítéssel, parkolótetők, zöldtetők, valamint a fordított tető különböző felújítási lehetőségei is.

A fordított rétegrendű lapostetőkre vonatkozó részletes és interaktív tudástárat az alábbi linkre kattintva tekintheti meg!

A Ravatherm termékeket megvásárolhatja országszerte a Lambda Systeme kirendeltségeiben vagy webáruházunkban!

Forrás: www.ravagobuildingsolutions.com
Képek forrása: www.ravagobuildingsolutions.com