Lambda Systeme | „Minden helyiségnek természetes fényre van szüksége”

„Minden helyiségnek természetes fényre van szüksége”

A hideg, borús téli hónapokban még nagyobb szükségünk van világosságra, mint tavasszal és nyáron. Hangulatunkat nagyban befolyásolja, hogy természetes fény vesz-e körül. „A nappali fény feltárja a valódi színeket, a mesterséges fény nem.” – áll a Velux oldalán ez a nagy igazságot tartalmazó mondat.

Természetes világosságra azonban nem csupán a jobb hangulat megőrzése érdekében van szükség. A megfelelően kiválasztott ablak otthonunkban rengeteg pozitív hatással bír.

Fontos a tájolás

Mind magunk, mind gyermekeink számára úgy tudjuk a legjobb, legélhetőbb hellyé alakítani lakásunkat, ha ablakainkat megfelelő tájolással szereltetjük be. Az ideális nappali fény nagyban hozzájárul a helyiség tökéletességéhez. A kilátás és a világosság optikailag megnövelheti a teret, kiváló vizuális benyomást nyújt és elősegíti a pozitív hangulatot. A jó megvilágítás hatékonyabbá is tesz, 15%-kal megnövelheti a koncentrációs képességet és az agy fogékonyságát. Az intenzív természetes nappali fény mellett azonban fontos, hogy éjszaka sötétítsünk be, ezzel segítve a pihentető alvást. Az ablakok optimális tájolása azért sem elhanyagolható, mert kedvező kilátást biztosít a kinti világra. A széles, távoli nézet jóval praktikusabb, mint a közeli, szűk. Ahhoz, hogy elégedettek és vidámak legyünk, szükségünk van rá, hogy közel érezzük magunkat a természethez, megfelelően kapcsolódjunk hozzá.  

Érkezzen felülről a fény!

„Napfény és a felhők teszik a szobát élhetővé.” – A nappali fényt leghatékonyabban felülről lehet beengedni otthonunkba, a tetőablakok 2-3-szor több világosságot juttatnak be, mint a hasonló méretű homlokzati nyílászárók. A Velux új formatervezésű, üvegszegélyes, automatikusan nyíló tetőablakai intelligens lakást teremtenek. Az okos otthonok figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat és a CO2-szintet és ezen értékekhez igazodva működtetik a tetőablakokat, redőnyöket és árnyékolókat. Ezzel egészségesebb beltéri klímát biztosítva a lakásban.

Örök igazság, hogy a napfényt nem lehet mesterséges fénnyel helyettesíteni, folyamatosan változik az intenzitása és a színe. Egy év, egy hónap, de akár egy nap folyamán is más-más látvány fogad a szobában, attól függően, hogy éppen milyen a nap állása, az időjárás és a beáramló fény. Így a természetes világosság folyamatosan átalakítja a beltéri atmoszférát és pozitív hatással van a mentális egészségünkre is. Csökkenti a fáradtságérzetet, pozitívabbá, produktívabbá és egészségesebbé tesz.

„A reggeli fény indítja el a napot”

A nappali fény aktiválja a belső órát és segít, hogy könnyebb legyen az ébredés. A nap első 20 perce a legfontosabb ebből a szempontból, így kedvezően hat a szervezetre, ha felkelés után azonnal természetes fényt engedünk otthonunkba. Minden helyiségnek kinti világosságra van szüksége ahhoz, hogy a felületeket és tárgyakat valódi színeikben lássuk. A megfelelő nappali világítás 16-20%-kal csökkentheti a villanykapcsolás szükségességét lakóhelyünkön, 20-60%-kal irodahelyiségeinkben.

A nem elegendő napfény megzavarhatja a normál cirkadián (élettani napszaki) ritmust és gátolja a teljesítményünket, éberségünket, negatív hangulatot okoz. A természetes fény beengedése otthonunkba tehát egészségügyi szempontból igen fontos, emellett ingatlanérték-növelő hatással bír. A kellemes kilátással rendelkező, fényárban úszó terek vonzóbbak a lakásvásárlók körében is.

A Velux termékeit keresse webáruházunkban vagy országosan kirendeltségeinkben és forduljon bátran szakértő mérnök kollégáinkhoz segítségért! 

Forrás: www.velux.hu

Képek forrása: www.velux.hu