Lambda Systeme | Miért fontos az energiatakarékosság a tetőn is?

Miért fontos az energiatakarékosság a tetőn is?

A hőtechnikai előírások szigorodása, a klímaváltozás, valamint a megnövekedett energiaárak hatására egyre égetőbb kérdéssé vált az energiatakarékosság. A Bramac új Clima Roof csomagjaival kínál segítséget az épületek energiakorszerűsítésére. 

Egy ingatlan esetében az energiahatékonyságról mindenkinek először a homlokzat szigetelése és a nyílászárók korszerűsítése jut eszébe. A tető cseréjét jellemzően nem sorolják az égetőbb munkálatok közé, pedig a hő- és energiaveszteség ezen a területen a legjelentősebb. A megfelelő szigeteléstechnikával, valamint gépészettel nagyfokú fűtési és hűtési energiát takaríthatunk meg. 

Szigorodnak a hőtechnikai előírások 

Az épületszerkezetek hőszigetelési értékeit, valamint az épületek energiafogyasztását Európai Uniós rendelet szabályozza. Napjainkban a költségoptimalizált követelményszint van előírva, mely 0,17 U (W/m2K) értéket jelöl a tetőteret határoló szerkezeteknél. 2024. június 30-tól azonban az új építésű ingatlanoknál közel nulla követelmény kerül bevezetésre, mely betartására célszerű a minimálisan elvártnál jobban szigetelni a tetőteret. Tetőfelújításkor a padlásfödém szigetelése és a hőreflektív alátéthéjazat és tetőcserép jó alternatíva lehet. 

Klímaváltozás

A klímaváltozás hatásai napjainkban egyre inkább megmutatkoznak. Az időjárás gyakran kiszámíthatatlan, gyakoribbak és hevesebbek a szélsőséges viharok, a hőmérséklet pedig folyamatosan növekszik. Emiatt a gyakori időjárásváltozási helyzet miatt is egyre fontosabbá válik az épületek energiakorszerűsítése, költséghatékonysági és fenntarthatósági szempontokból egyaránt. 

Az elpazarolt energia luxus – felújítás esetén is

A megnövekedett energiakereslet hatalmas áremelkedést von maga után Magyarországon mind a földgáz, mind a villamosenergia területén. Az energiahatékony tető nagy előnyökkel jár ennek mérséklésére, nyáron segít, hogy otthonunk ne melegedjen fel, télen pedig a fűtésszámlát csökkenthetjük általa. Tetőfelújítás esetén a padlásfödém szigetelése szolgál eredménnyel, mivel a tetőhéjazat rekonstrukciója és energetikai korszerűsítése során nem minden esetben vonatkoznak ránk a szigorú hőtechnikai szabályok. A Bramac termékmárka rendszerei főként a nyári meleggel szemben nyújtanak védelmet. Ezekkel a határoló felületek felmelegedését hivatottak csökkenteni, mely eredményeképpen a hőszigetelésnek kisebb hővel kell megbirkóznia. 

Mitől lesz energiahatékony a tető?

A Bramac vállalat aszerint állította össze rendszercsomagjait, hogy tökéletesen megfeleljenek a legújabb követelményeknek, támogassák az energiakorszerűsítést.

A Clima Roof csomagok a következő előnyökkel rendelkeznek: 
-    Növelik az épület időjárással szembeni védelmét 
-    Csökkentik az ingatlan téli fűtés-, nyári hűtésigényét
-    Csökkentik az ingatlan idő előtti öregedését
-    Növelik az ingatlan értékét

Clima Roof 

A Clima Roof csomagok 4 csoportja érhető el:

Clima Star csomag: Egész évben garantálja az energiatakarékosságot, nyáron pedig hővisszaverő tulajdonságával csökkenti a hőséget. Új építés, felújítás esetén egyaránt tökéletesen alkalmazható.

Előnyei:
•    3 szintű hőreflexió: tetőcserép, tetőfólia és belső párazáró felületen
•    Kiváló páraáteresztő képességgel és szélzárás reflektív tetőfóliával rendelkezik
•    Szálas vagy más típusú hőszigetelés alkalmazása esetén is hőreflektáló rétegrendet biztosít
•    Széles tetőcserép-választék érhető el 3 formával és 7 színnel

Clima Star Pro csomag: Az energiahatékony tetők csúcsa: teljesen reflektív rendszer, nyáron hővisszaverő, télen hőmegtartó képességgel rendelkezik, egész évben garantálja az extra energiatakarékos otthont. Új építéshez és felújításhoz egyaránt alkalmas.

Előnyei:
•    Legmagasabb hőszigetelésű képességű BramacTherm hőszigetelés reflektív felülettel
•    Légzáró és párafékező reflektív belső réteggel van ellátva
•    Reflektív és páraáteresztő tetőfóliával szélzáró alátéthéjazatot képez
•    Hőhídmentes szigetelés a szarufák felett egybefüggő felületen

Clima Energy csomag: Mind a négy évszakban garantálja az energiatakarékos otthont: a legjobb hőszigetelő képességű BramacTherm PIR szigetelés biztosítja a téli-nyári hővédelmet. Bármelyik BMI Bramac tetőcseréppel kombinálható és ideális megoldás felújításhoz.

Előnyei:
•    Legmagasabb hőszigetelésű képességű BramacTherm hőszigetelés
•    Légzáró és párafékező belső réteggel rendelkezik
•    Külső oldalról történő felújítási lehetőség, a burkolat megbontása nélkül 
•    Integrált tetőfólia, amellyel a szélzáró alátéthéjazat a hőszigeteléssel egyidejűleg elkészíthető

Clima Energy Pro csomag: Extra energiatakarékos megoldást nyújt, bármilyen időjárás esetén: nyáron hővisszaverő, télen pedig hőmegtartó funkcióját élvezhetjük. Leginkább új építéshez ajánlott igénybe venni és bármelyik BMI Bramac tetőcseréppel kombinálható.

Előnyei:
•    Legmagasabb hőszigetelésű képességű BramacTherm hőszigetelés reflektív felülettel 
•    Légzáró és párafékező reflektív belső réteggel rendelkezik
•    Integrált tetőfólia, amellyel a szélzáró alátéthéjazat a hőszigeteléssel egyidejűleg elkészíthető
•    Szarufák közötti szálas hő- és hangszigeteléssel kombinálva fokozott hanggátlást biztosít

A Bramac termékeket megvásárolhatja országszerte a Lambda Systeme kirendeltségeiben vagy webáruházunkban!

Böngésszen katalógusaink között és ismerje meg közelebbről a termékmárka kínálatát!

Forrás: www.bramac.hu
Képek forrása: www.bramac.hu