Lambda Systeme | Mi várható az építőiparban januártól?

Mi várható az építőiparban januártól?

 

Költségemelkedések végett a gyártók nem tudják sem tartani, sem csökkenteni az árakat. Magasan stabilizálódtak a piaci árai az alap- és nyersanyagoknak, továbbá drágult az energia és a fuvarozás ára is. Az építőanyagok 10-20 %-os drágulására biztosan lehet számítani.

Egy felújítás körülbelül 10 %-kal lesz költségesebb, így érdemes még az idei árakon leszerződni, vagy a halaszthatóbb munkákat későbbi időpontra időzíteni.

 

 

Ilyen mértékű energiaár- emelkedésre senki sem volt felkészülve. Közösen próbálnak változtatni az árazáson, a hazai gyártók a kormányzathoz fordulnak.

 

 

A kereslet iránti magas érdeklődés miatt vélhetően csökkenésre már nem igazán számíthatunk, hiszen a felvevőpiac igencsak pörög. A termelés fenntartása érdekében a hazai gyártók teljességgel elkötelezettek, így építőanyag hiányra nem fog sor kerülni.

A megugrott kereslet végett természetesen a bővülés is elengedhetetlen. Nem csak kapacitás, de technológiai újítások is zajlanak a nagyvállalatoknál.

A villamos berendezés és a fémfeldolgozási termékek gyártása jelentősen hozzájárult a feldolgozóipari ágazatok iparának bővüléséhez.

 

A vártnál gyengébben teljesít a magyar gazdaság. Számos termék ára januártól várhatóan az infláció mértékével arányosan fog nőni. Külföldön is meggyűlik a baj, a nemzetközi infláció és vírushelyzet jelentősen befolyásolja az árak alakulását. Az ikerdeficit sem a kedvező tendencia fele hajtja az egyensúlyt, a magyar gazdaság ismét felborulhat. Nem elhanyagolható tényező a gáz és olaj világpiaci árának növekedése sem, mely szintén hatással lesz az inflációra. Magyar- és Horvátországban is a kormány felső korlátot vezetett be a javulás érdekében.

Az ipari termelői árak októberben több, mint 26 %-kal magasabban voltak, mint 2020 ezen időszakában. Legutóbb jegyzett hasonlóan magas termelői drágulás egyébként 1997-ben volt.

Egyes ágazatokban, például az energiatermelésnél 47 %-os volt az áremelkedés mértéke, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban ugyanezen mérték 22,5 %-os volt.