Lambda Systeme | Mi történik téglapiacon?
×

Sütik kezelése

Mi történik téglapiacon?

Kormánybiztost is kijelöltek az építőanyag árak koordinálásáért. A drasztikus növekedés elleni küzdelem felelőséért Gyutai Csabát nevezték ki 2021. július 15-én. Az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos elsősorban az építőanyagok kivitelével kapcsolatos bejelentésért felel, továbbá az állam elővásárlási jogának és vételi jogának gyakorlásához szükséges intézkedések végrehajtásáért. A kormánybiztos feladatait a jogszabály szerint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság közreműködésével látja el.

 

 

A hatalmas építkezési vágy, alapanyaghiány és drasztikus áremelkedés is hatással lehetett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntéséért. A kialakult helyzet végett úgy döntöttek, hogy gyorsított vizsgálatot indítanak a téglapiacon. A kerámia falazóelemek belföldi piacán indított gyorsított ágazati vizsgálatra először került sor, mióta bővítésre került a piaci problémák kezelése. Ezen döntést azért kellett meghozni, mert több olyan jelzés is érkezett, mely felkelti az illegális tevékenységek gyanúját.

 

Rohamos ütemű áremelkedés, készlethiány és kizárólag egy gyártó által rendelkezésre álló termékek indokolták döntését a GVH-nak. Főbb céljuk a piaci folyamatok feltárása és értékelése, továbbá a piaci kínálatra és a piaci szereplők által alkalmazott üzleti feltételekre is kiterjed, valamint a kötelező adatszolgáltatásra.

A hatóság a jelentés tervezetét augusztusi hónapra datálja, szükség esetén egy hónappal meghosszabbítható.

 

 

Ezzel egyidőben erősen élénkül a lakásépítési piac- figyelhető meg a Központi Statisztikai Hivatal adataiban. Az építésre szánt lakások és a kiadott építési engedélyek jelentősen magasabbak voltak, mint 2020 ugyanazon időszakában.