Lambda Systeme | Megnyitották a Lánchidat a gyalogosok előtt

Megnyitották a Lánchidat a gyalogosok előtt

Múlt héten ünnepélyes megnyitó keretében véglegesen átadták a felújított Lánchidat, amelyen így már a gyalogosok is átkelhetnek.

Augusztus 4-én, pénteken délelőtt a gyalogosok előtt is megnyílt a megújult Lánchíd, amelynek felújítása ez elmúlt években a közbeszéd és a politikai csatározások egyik leggyakoribb témáját adta. Bár tavaly novemberre a munkálatok szerkezeti, műszaki része befejeződött, így a motorizált közlekedés zavartalanul folyhatott rajta, a műemléki jellegű felújítások mostanra fejeződtek be. A vállalt, őszi átadási határidő előtt elkészült Lánchíd megnyitóján beszédet mondott Csohány András, a felújítást végző A-Híd Zrt. vezérigazgatójaWalter Katalin, a BKK vezérigazgatója, illetve Karácsony Gergely főpolgármester.

A gróf Széchenyi Istvánról elnevezett és az angol mérnök, William Tierney Clark által tervezett hidat, amely az ország első állandó Duna-hídjaként épült fel 1849-ben, a második világháborús bombázásokat követően 1949-re építették újjá. A 2010-es évekre a híd állapota jelentősen amortizálódott, így elkerülhetetlenné vált a felújítás. Bár az első közbeszerzést a BKK már 2013-ban kiírta, a forráshiány miatt a felújítás akkor lekerült a napirendről. A következő próbálkozásra egészen 2018-ig kellett várni, azonban a közbeszerzés akkor is eredménytelenül zárult. Az A-Híd Zrt. végül 2021 januárjában nyerte el a kivitelezésre kiírt tendert, amit követően a munkálatok rövid időn belül el is kezdődtek.

A 2021 márciusában indult beruházás a híd gyakorlatilag minden elemét és annak környezetét, főként a Clark Ádám teret is érintette. A felújítás legfontosabb munkarészei közé tartozott a régi vasbeton pályalemez elbontása és egy új, acélszerkezetű pályalemez megépítése; a kőfelületek megújítása és a fém láncelemek korrózióvédelme; az elrozsdásodott korlátok és kandeláberek újragyártása; valamint a hídfőkben található aluljárók felújítása. A felújítást megelőző állapotokat az Építészfórumon galériacikk formájában mutattuk be.

A felújítás első szakasza 2022 novemberében zárult, amikor a központi útpályát megnyitották a forgalom előtt. A korábbiakkal ellentétben a személygépkocsik nem, csupán a közösségi közlekedéshez kötődő buszok, taxik és a motorok vehették birtokba a Lánchidat. Az új forgalmi rend következtében a hídon átkelő biciklisek száma megduplázódott, és naponta 20 ezerrel kevesebb gépjármű halad át rajta, amely utóbbi a szerkezet élettartamát is növeli – emelte ki az átadón Walter Katalin. Bár a döntést és az azt megalapozó Budapesti Lakógyűlést is többen kritikával illették, az elmúlt hónapok "tesztüzeme" alapján a főváros közlekedése alkalmazkodni tudott az újonnan kialakult helyzethez.

„A Lánchíd nemcsak egy híd, hanem az összetartozás szimbóluma, maga a csoda" – mondta Karácsony Gergely a ma délelőtti átadón elhangzott beszédében. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a híd jelentősége túlmutat Budapesten, hiszen a Lánchíd nemcsak a főváros, hanem az egész ország egyik legismertebb építménye és szimbóluma, amely Buda és Pest összekapcsolásával a ma ismert főváros kialakulásában is fontos szerepet játszott. A Lánchíd kiemelkedő értékét és a felújítás minőségét korábban Erő Zoltán, Budapest főépítésze is méltatta, aki így fogalmazott:

„Méltán állítható, hogy Magyarország legfontosabb műemléke a Lánchíd. Mérnöki és építészeti kvalitásai mellett létrehozásának folyamata és 175 éves története is ezt mutatja számunkra: a Lánchíd története az ország történetét jeleníti meg. 1849-es átadását követően az 1914-es rekonstrukciót és az 1949-es újjáépítést követően több alkalommal került sor a híd felújítására. A most befejezett felújítás azonban minden eddiginél gondosabb, körültekintőbb előkészítéssel és kivitelezéssel valósult meg. A felújításban részt vevők munkáját dicséri a tartószerkezetek és az útpálya átépítése éppúgy, mint a pilonok és az oroszlánok kőszobrász munkái, a kandeláberek restaurálása vagy pótlása, a hídfők műtárgyainak korszerűsítése. Éljen soká a felújított Lánchíd!"

Forrás: www.epiteszforum.hu
Képek forrása: www.epiteszforum.hu