Lambda Systeme | Megérkezett az MNB bejelentése: eldőlt a szuperolcsó zöldhitel sorsa

Megérkezett az MNB bejelentése: eldőlt a szuperolcsó zöldhitel sorsa

Mai ülésén 100 milliárd forinttal megemelte a Monetáris Tanács a Zöld Otthon Program eddigi 200 milliárd forintos keretösszegét. Ahogy várható volt, szigorítanak egy feltételen is: a finanszírozható lakásokra vonatkozó primer éves energetikai követelmény a maximális 90 kWh-ról 80 kWh-ra csökken. A magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerése érdekében a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program feltételeinek szigorításáról is döntöttek, de a részleteket a hazai jelzálogbankkal folytatott konzultáció alapján fogják kidolgozni.

A közlemény szerint az MNB fontosnak tartja, hogy a törvényi mandátumával összhangban, elsődleges célja, az árstabilitás elérése és fenntartása veszélyeztetése nélkül ösztönözze a zöld szempontok lakáshitel-piacon történő érvényesülését. A jegybank fenntarthatóságot támogató célzott programjai nem érintik a szigorító monetáris politikai irányultságot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) zöld eszköztár-stratégiája szerint Magyarország fenntartható felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg. A stratégia keretében 2021-ben elindult NHP Zöld Otthon Program (ZOP) és Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program a zöld lakáshitelpiac létrejöttét és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülését segítik elő.

 

Szigorodik a Zöld Otthon Program

Ahogy múlt heti cikkünkben beszámoltunk róla, a bankok sorra függesztették fel az elmúlt napokban a zöldhitel-kérelmek befogadását, a piac lényegében az MNB döntésére várt:

Az NHP Zöld Otthon Program 2021. októberi indulása óta több mint 135 milliárd forintnyi hitelszerződés jött létre. A bankokhoz benyújtott hitelkérelmek volumene elérte a program 200 milliárd forintos keretösszegét, ezért a Bankszövetség a ZOP folytatását kérte az MNB-től.

2022. április 5-ig a programban részt vevő hitelintézetek 4189 megkötött hitelszerződést jelentettek több mint 135 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő – azaz a már lehívott, de még nem törlesztett – állomány mintegy 36 milliárd forint. Az átlagos futamidő a 25 éves maximummal szemben 20,9 év, az átlagos összeg pedig a maximális 70 millió forinttal szemben 32,3 millió forint.

A Zöld Otthon Hitelek iránt mutatkozó jelentős igényre és a fenntarthatósági szempontok fontosságára tekintettel a Monetáris Tanács a program keretösszegének 100 milliárd forinttal történő megemeléséről döntött. Szigorodnak ugyanakkor a finanszírozható ingatlanokra vonatkozó energetikai elvárások annak érdekében, hogy még zöldebb lakások, családi házak vásárlását, illetve építését ösztönözze a program.

A VÁLTOZATLANUL MEGKÖVETELT BB KATEGÓRIA MELLETT AZ INGATLAN PRIMER ENERGIAFALHASZNÁLÁSÁNAK FELSŐ KORLÁTJA A JELENLEGI 90 KWH/M2/ÉV HELYETT 80 KWH/M2/ÉV ÉRTÉKRE CSÖKKEN.

A program az indulása óta eltelt fél év alatt már több ezer energiahatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, és így hosszabb távon is támogathatja a zöldingatlan-kínálat bővülését.

A döntésnek jelentős szerepe van a teljes magyar lakáshitelpiacra: immár a hitelkihelyezések 33%-át adták februárban az új lakások, a Zöld Otthon Program részesedése 29%-ra kúszott fel.

 

Szigorodik a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program is

Az MNB a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program felülvizsgálata során a program feltételeinek szigorításáról döntött. A Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program elindításának elsődleges kezdeti célkitűzése a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtése és a legjobb nemzetközi gyakorlatok meghonosítása volt. A program sikeresen teljesítette indulásakor kitűzött első céljait és lefektette az új piaci szegmens hazai alapjait. A jegybanki szerepvállalás következő célja a magasabb zöld minőséget képviselő jelzáloglevelek kibocsátásának ösztönzése a program feltételeinek szigorításán keresztül. A 2022. július 1-jéig életbe lépő módosítások támogatják a legjobb piaci gyakorlatok további térnyerését, a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerését és a nemzetközi befektetői bizalom növelését. A módosítások részleteinek kidolgozásáról az MNB konzultációt fog folytatni a programban érintett, hazai jelzálogbankokkal.

 

A MÓDOSÍTÁSOK HATÁLYBA LÉPÉSÉIG AZ MNB FELFÜGGESZTI A JELENLEGI FELTÉTELEK MELLETT KIBOCSÁTOTT JELZÁLOGLEVELEK VÁSÁRLÁSÁT, amely alól a már folyamatban lévő kibocsátások támogatása jelent kivételt.

A Magyar Nemzeti Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a Kormány gazdaság-, illetve környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját. A Monetáris Tanács megítélése szerint az emelkedő másodkörös inflációs kockázatok kezelése érdekében a szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt.

A fenti két program a jegybank elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül járul hozzá az MNB környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak eléréséhez. A jegybank fenntarthatóságot támogató célzott programjai nem változtatják meg a monetáris politika szigorító irányultságát - fogalmaz a jegybank közleménye.

 

A zöld lakáshitelek lényege 10 pontban

  1. Legfeljebb 70 millió forinthitelösszegig, maximum 25 évre, legfeljebb fix 2,5%-os kamattal vehető igénybe egyetlen alkalommal.
  2. Legalább BB energiahatékonysági besorolású és legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe (a 200 milliárd forintos első keretösszeg kimerülése után ez 80 kWH/m2 primer energiaigényre csökken, vagyis szigorodik a feltétel).
  3. Az igényelheti, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, az ingatlan első (természetes személy) tulajdonosává válik, és vállalja, hogy a folyósítás után legalább 10 évigaz ingatlanban él, azt bérbe sem adja.
  4. A hitelnek legfeljebb négy adósa lehet, de nem kell minden adósnak tulajdonosnak lenni, de nem lehet olyan tulajdonosa az ingatlannak, aki nem adós (a gyermek tulajdonszerzése és az öröklés kivételével).
  5. A CSOK-ot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe a hitelhez: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel ("zöld CSOK-hitel").
  6. Az adós a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven (egyösszegű lehívás esetén legfeljebb 3 éven) belül hívhatja le.
  7. A kamaton felül csak folyósítási díj (legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a, de maximum 100 ezer forint), előtörlesztési díj (az előtörlesztett összeg legfeljebb 1%-a, de alkalmanként és szerződésenként maximum 30 ezer forint) és a harmadik fél felé fizetendő költségek (közjegyzői díj, értékbecslési díj/helyszíni szemle díja, tulajdoni lap lekérésének díja, térképmásolat díja, jelzálogjog bejegyzési, törlési díj és a hitel folyósításával összefüggő banki átutalás díja) számolhatók fel.
  8. A hitelbírálati határidő nem haladhatja meg a hitelkérelem hiánytalan befogadását követően az értékbecslés rendelkezésre állásától számított 15 munkanapot, új lakás építése esetén 25 munkanapot.
  9. A hitel forrását a Magyar Nemzeti Bank biztosítja a bankoknak jegybanki refinanszírozáskeretében 0%-os forrásköltséggel, a felszámítható kamatfelár legfeljebb 2,5%.
  10. A program október 4-ével, 200 milliárd forintos hitelkerettel indult el, amit a Monetáris Tanács tovább bővíthet.

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/