Lambda Systeme | Megdöbbentő felfedezés: zöldségekkel tennék környezetbarátabbá az építőipart

Megdöbbentő felfedezés: zöldségekkel tennék környezetbarátabbá az építőipart

Környezetbarát betont már sikerült előállítani, de ez még nem minden!

Az angliai Lancaster Egyetem kutatói sárgarépa felhasználásával alkottak meg kemény és környezetbarát betont. A fejlesztés segíthet abban, hogy csökkenteni tudjuk az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.
„Arra a következtetésre jutottunk, hogy ez az új anyag már kis mennyiségben felhasználva is 80 százalékkal képes növelni a beton erősségét." – mondta el a kutatás vezetője, Mohamed Saafi, aki munkatársaival egy hagyományos konyhai turmixgépet használva keverte össze a zöldség egyes részecskéit a betonnal.

Kötőanyag-spórolás

A sárgarépa hozzáadása megakadályozta, hogy a betonon repedések keletkezzenek, ez pedig azt eredményezte, hogy kevesebb cementre van szükség kötőanyag gyanánt. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) statisztikái alapján a cementgyártás felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 8 százalékáért - tette közzé a Lancaster Egyetem.

A cellulóz lenne a kulcs?

A kutatáshoz szükséges zöldségrészecskéket a skóciai CelluComp vállalat biztosította a szakemberek számára, mely fenntartható anyagok kifejlesztésén dolgozik. A cég vezérigazgatója Christian Kemp-Griffin elárulta, hogy bár a répa szinte teljes mértékben csak vízből áll, cellulóz tartalmának köszönhetően lesz kemény és ropogós. Bár cellulóz van a fában is, zöldségekből sokkal egyszerűbb kivonni, hiszen a mezőgazdaságban minden évben brutális nagy mennyiségben halmozódik fel zöldséghulladék, így nemcsak olcsó, de környezetbarát forrást jelent rostok szempontjából. A kutatók elárulták továbbá, hogy már egy kevés cellulóz is bőven elég ahhoz, hogy megváltoztassa a víz viselkedését a cement szilárdulásának és keményedésének a folyamatában.

"A rostok és a cement között kémiai reakció megy végbe. Az előzetes eredményekből kiderült, hogy körülbelül fél kilogrammnyi répa-nanoanyag hozzáadásával nagyjából 10 kilogrammal csökkenthető az egy köbméternyi betonhoz szükséges cement mértéke." – árulta el Saafi.
A kutatás során a cukorrépa rostjait is kipróbálták, melynek tesztelését a jövőben folytatják.

Forrás: www.agroinform.hu
Képek forrása: www.agroinform.hu, www.pixabay.com