Lambda Systeme | Már a munkagépek kezeléséhez és használatához is jogosítvány kell

Már a munkagépek kezeléséhez és használatához is jogosítvány kell

Az építőipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság is egyre több olyan munkavállalót foglalkoztat, aki különböző munkagépekkel dolgozik. Hazánk egyik meghatározó képzőintézete, a DEKRA Akademie Kft. hívta fel a figyelmet arra, hogy az idei évtől jogosítvány szükséges ezek kezeléséhez. Az új rendelet összesen 82 munkagép esetén írt elő jogosítványt a használatukhoz. Az építőipar, a kereskedelem, valamint a mezőgazdaság igényeinek növekedésével az elmúlt években megnőtt a kereslet az olyan munkavállalók iránt, akik különféle gépek kezeléséhez szükséges tudással és bizonyítvánnyal rendelkeztek.

Décsi András, a cég ügyvezetője mondta el, hogy a gépkezelők oktatása eddig is kiemelt helyet foglalt el képzési palettájukon, hiszen a gazdaság szinte minden területén használnak valamilyen emelő-, rakodó- vagy szállítógépet. Különösen az építőipar fellendülésével növekedett egyenes arányban a gépkeze­lőképzések igénye, és ezt az emelkedést az alapanyag-ellátási problémák, illetve az általános áremelkedés sem fogta vissza. 

Új gépkezelő képzési rendszer

Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az idei évtől megújult a gép­ke­zelőképzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők nem bizonyítványt kapnak, hanem jogosítványt vehetnek át. Az új gépkezelői hatósági rendelet 5 gépkategóriában összesen 82-féle munkagépet érint, köztük egyebek mellett a földmunkagépeket, a targoncákat és a szállítógépeket, valamint az emelő- és rakodógépeket. 

A képzések indokoltsága és részletei

Függetlenül a törvényi szabályozástól és a jogszabályi kötelezettségtől, az építőiparban különösen veszélyes, sőt, valószínűleg a legveszélyesebb terület a munkagépek kezelése. Ezért a munkaadók jellemzően nem foglalkoztatnak olyan munkaerőt, aki nem rendelkezik a kezelni kívánt gépek munkavégzési jogosultságaival, engedélyeivel – mondta Décsi András. Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, ők összesen 24 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat. Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek – könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel – ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát – fogalmazott.

 

Forrás: https://www.magro.hu/