Lambda Systeme | Közeledik a nulla? - Új alapokra kerül az épületenergetikai szabályozás

Közeledik a nulla? - Új alapokra kerül az épületenergetikai szabályozás

2023. november 1-től a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet, mely az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szól, felváltja az építési és közlekedési miniszter 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet pedig a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletben ír elő jelentős módosításokat, vagyis változnak a tanúsítás szabályai is. A határozatok, megjelenésük óta több mint tízszer módosultak, melyek során jellemzően speciális esetekre vonatkozó kivételeket, lehetőségeket mutattak be.

Az ÉKM rendelet 12. §-a alapján a TNM rendelet 2023. november 1-én hatályát veszti. Az egyszerű bejelentéshez, illetve építési engedélyhez kötött építési tevékenységeknél 2023. október 31-ét követő bejelentések, illetve kérelmek esetén kell alkalmazni az új előírásokat. Több éves halasztás után ezúttal valóban bevezetésre kerülnek a közel nulla épületekre vonatkozó követelmények, melyeket az EU irányelv szerint 2020. december 31. óta kellene alkalmazni.
A legfontosabb változás a követelményeket érinti. A feltételrendszer elemeinek nagy része megmarad, de a megújuló energia részarányt felváltja a korszerűbb, életciklus alapú CO2-kibocsátás követelménye. A rendelet 1., 2. és 3. mellékletében különválasztották az általános, a közel nulla energiaigényű (KNE) új épületekre, illetve a jelentős felújítás alá eső épületekre vonatkozó elvárásokat.

További változás még, hogy az energetikai tanúsítvány tíz éves hatálya öt évre csökken. Közel tíz éves tanúsítványok esetén sajnos sok esetben elavult, például utólagos hőszigetelések, a fűtési rendszer változása vagy a használati melegvíztermelő berendezés cseréje miatt. A rövidebb hatály miatt aktuálisabbak lesznek a tanúsítványok, ami ezen dokumentumok hitelességét is növeli.

A követelmények és a számítási módszer megváltozása indokolttá tette új energiahatékonysági kategóriába sorolási szabályok és új skála bevezetését is. Megszűnik a megújuló részarányra vonatkozó követelmény és megjelenik a széndioxid-emisszió követelményértéke, ezért az új kategóriába sorolás is ehhez igazodik. Eddig a „BB” volt a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő, ezt az „A2023” kategória váltja fel [176/2008. (VI. 30.) Korm. rend. 3. számú melléklet].

Hazánkban a „közel nullás” követelményszint hatályba lépését (100 kWh/nm/év energiaigénnyel) többször halasztotta a kormány. 2023.11.01. után már csak a „közel nulla” energiaigényű új építésű ingatlanok kapnak használatbavételi engedélyt.

Kötelező lesz egy ún. „felújítási útlevél” szövegmező kitöltése, ami már a következő EU irányelv módosítás irányába mutat. Ennek lényege, hogy javaslatot kell tenni a korszerűsítési intézkedések ajánlott sorrendjére, ha nincs lehetőség azokat egyszerre végrehajtani, illetve fel kell hívni a figyelmet azok kockázataira (pl. állagvédelem).

Forrás: https://www.austrotherm.hu/letoeltesek/austrotimes
Képek forrása: https://pixabay.com/