Lambda Systeme | Jól járt, aki megvárta az új otthonfelújítási támogatást?

Jól járt, aki megvárta az új otthonfelújítási támogatást?

Számos család élt a lehetőséggel és még az előző otthonfelújítási támogatás segítségével korszerűsítette otthonát. Vajon jól döntöttek, vagy jobban járnak azok, akik az új, idén debütáló lakásfelújítási támogatást használják ki? A Bankmonitor.hu utánajárt és összehasonlította az akkori és az új lehetőséget.

A korábbi, 2021-22-ben elérhető otthonfelújítási támogatás rendkívül népszerű volt, a magyar családok széles köre használhatta ki az akár 3 millió forintos támogatást, illetve igényelhetett akár 6 millió forint kedvezményes, 3 százalékos kamatozású kölcsönt is a munkálatok előfinanszírozására. Emellett sokán várhatták tűkön ülve a tavaly beharangozott új lakásfelújítási támogatás részleteit is: az első információk alapján lesz néhány hasonlóság, de többnyire lényegesen eltérő feltételek láttak napvilágot. A kérdés, hogy ki járt jobban: aki kihasználta a korábbi évek lehetőségét, vagy aki kivárt és idén vág bele a felújításba, korszerűsítésbe?

Felújítási támogatás 2024-ben

Az összehasonlítás első lépéseként érdemes megvizsgálni az új lakásfelújítási támogatás alapvető részleteit. A támogatás 2024. júniusában indulhat, még társadalmi egyeztetésre kerülhet, így a pontos szabályok és feltételek még nem, csak néhány fontos részlet látott napvilágot.

Ezek alapján az alábbiakat tudjuk:

  • A támogatás összege maximum 6 millió forint lehet, ennek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része kamatmentes kölcsön.
  • Csak olyan családi házakra vehető igénybe, amelyek 1990 előtt épültek.
  • Kizárólag energetikai korszerűsítés valósítható meg (szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvízrendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése, gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).
  • A munkálatoknak köszönhetően legalább 30%-kal javulnia kell az épület energiafelhasználásnak.
  • Bármely hazai településen elérhető, de járásonként eltérő a vissza nem térítendő támogatás és hitel aránya (2,5-3,5 millió forint között).
  • Az igénylőknek életvitelszerűen a támogatott ingatlanban kell lakni és csak olyan épület finanszírozható, mely rá van kötve a vezetékes gázhálózatra.

Lakásfelújítási támogatás 2021-2022 vs. 2024

Az új otthonfelújítási program feltételei tehát az első bejelentés alapján igen hiányosak, a személyi feltételekről például egyelőre csak annyit tudunk, hogy az igénylőknek a támogatott ingatlanban kell élniük. Jelenleg még semmit nem közöltek arról sem, hogy feltétel-e a házasság, a gyermeknevelés vagy -vállalás. Ha ez a részletszabályok megjelenését követően is így marad, akkor akár gyermektelen egyedülállók is igénybe vehetik a kedvezményt. Ez adott esetben jóval szélesebb körnek jelenthet kedvező hírt, hiszen a 2021-22-ben ismert otthonfelújítási támogatást csak azok vehették igénybe, akik legalább egy gyermeket neveltek.
Mindemellett a korábbi támogatáshoz kapcsolódott TB jogviszonyra, köztartozásmentességre és büntetlen előéletre vonatkozó szabály is, jelenleg ilyen megkötés sem ismert.

Az ingatlanhoz és a munkálatokhoz kapcsolódó feltételek kérdésköre is hozhat még meglepetéseket, hiszen a korábbi támogatásnál elvárás volt, hogy az igénylőnek legalább 50%-os tulajdonrésze legyen az érintett ingatlanban, valamint számlával kellett igazolni az anyag- és munkaköltség felhasználását, amelyre 50-50 százalékos szabály vonatkozott. A mostani lehetőségnél nem ismertek ilyen megkötések.



A támogatás keretösszege

A tervek szerint idén június elején induló felújítási támogatás kerete nem végtelen, ez is nagy különbség a korábbi támogatáshoz képest. Az új lehetőség keretösszege 108 milliárd forint, amely becslések szerint körülbelül 20 ezer igénylésre lehet elegendő, ami a teljes lakásállomány kevesebb mint fél százaléka, az 1990 előtt épült családiház-állomány nagyjából 1,5 százaléka.

Ki jár(t) jobban?

Habár a régi és az új támogatás között vannak hasonlóságok, számos eltérés is fellelhető, ami miatt összességében érdemes megvizsgálni, hogy adott élethelyzetben ki járt jobban a régi, és ki az idén induló támogatással. Mindkét program utófinanszírozott, a munkálatokat először ki kell fizetni (vagy hitelből megvalósítani), a vissza nem térítendő támogatás csak akkor érkezhet meg, ha a korszerűsítés elkészült. A támogatási összeg közel azonos a két esetben, ugyanakkor a támogatott hitel 2024-ben kamatmentes, míg az előző, 2021-22 közötti lehetőség esetében 3%-os kamatozású volt. Ugyanakkor az új felújítási kölcsön futamideje legfeljebb 8 év lehet, míg a korábbi támogatott hitel esetében 10 évre is szólhatott.
A jelenleg ismert szabályok alapján az új program szélesebb körben kihasználható lenne, hiszen nem feltétele gyermeknevelés, vagy gyermekvállalás, ugyanakkor jelentősen beszűkíti a kört az a tény, hogy ezzel a megoldással csak az ingatlanállomány egy szűk rétege újulhat meg.

Kihasználható mindkét felújítási támogatás?

A legelőnyösebb helyzetben kétségkívül azok lehetnek, akik kihasználták a korábbit, és igénybe veszik az új felújítási támogatást is. Arról ugyanis jelenleg nincs információ, hogy a kettő kizárná egymást, ugyanakkor a megvalósításhoz természetesen mindkét támogatás feltételeinek meg kell tudni felelni, de ha ez teljesül, akkor remekül kiegészíthetik egymást a munkálatok típusának szempontjából is. A korábbi lehetőséggel például elkészülhetett a tető felújítása, fürdőszoba-, vagy konyhafelújítás, az új támogatással pedig kivitelezhető a tető hőszigetelése, fűtés-, vagy melegvízhálózat-korszerűsítés, a nyílászárók cseréje.

A támogatások kombinálhatósága

A jelenlegi információk alapján a korábbi és az új lehetőség is remekül kombinálható más támogatásokkal, támogatott hitelekkel, illetve piaci kölcsönökkel is. A korábbi támogatás a piaci hiteleken (személyi kölcsön, felújítási célú lakáshitel) túl az azóta már megszűnt Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel, a CSOK hitellel, a Falusi CSOK-kal és a Babaváró hitellel is kihasználható volt. Az új otthonfelújítási program pedig előnyösen ötvözhető a piaci lehetőségeken túl a Falusi CSOK-kal, a mellé igényelhető CSOK hitellel, a CSOK Plusszal és a Babaváró támogatással is.

Forrás: https://bankmonitor.hu
Képek forrása: https://bankmonitor.hu és https://pixabay.com/