Lambda Systeme | Jelentős drágulási tendenciát mutat az acél is

Jelentős drágulási tendenciát mutat az acél is

Nem rég még túltermelés miatt hallhattunk sokat az acélról, mára már az áremelkedés fékezése érdekében felszabadítottak tartalékaikból Kínában. Májusban tetőzött ára, 50 százalékkal volt drágább tavalyhoz képest.

Az acélgyártás jelen van az autógyártásban, járműiparban, gépgyártásban, sőt, az építőiparban is. Szinte nélkülözhetetlen termék, bár környezetünkre nincs épp jó hatással, jelentős szén-dioxid szabadul fel gyártása során. A vasban lévő szén eltávolítása a környezet szén-dioxid kibocsátás miatt jelentős, ez pedig korlátozásra kényszerítette Kínát, így hiány alakult ki.

 

Legnagyobb acéltermelő régió Kína lett, ezzel nehezítve a korábbi világelső, Európa helyzetét. A termelés igen, de a felhasználás nem esett vissza jelentősen, így egy erős áremelkedés alakult ki. Egyes építőanyag-költségek növekedése drasztikus, országos szinten például a faanyagok 72%-kal emelkedett tavalyhoz év végéhez viszonyítva.

 

 

A kritikus helyzet enyhítése érdekében korlátozásra lehet számítani a feldolgozott építőfa és fatermékek, acéltermékek (betonacél és acélipari alapanyagok), továbbá a kőzetgyapot piacán.

Az exportkorlátozásokon túl extraprofitadó bevezetése lehetséges megoldás. Tartós, hosszú távú megoldást azonban a szakemberek szerint csak egy célzott támogatási és beruházási program hozhat- olvashatjuk a vg.hu oldalon.