Lambda Systeme | Járható padlás-hőszigetelés saját kezűleg, egyszerűen

Járható padlás-hőszigetelés saját kezűleg, egyszerűen

Sok gond nyomasztja most a családi házakban lakókat. Az energiaár-emelés leginkább őket sújtja, a fűtés költsége ezt a réteget fogja a leginkább érinteni. Erre a válasz csak a ház energiafogyasztásának jelentős csökkentése lehet. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, a jó mestert hónapokkal előre kell lefoglalni, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.

Még általános iskolából tudjuk, hogy a hő felfele terjed. Nincs ez másként a házunkban sem, a meleg egy egyenletesen szigetelt házból legszívesebben a tető irányában távozna. Ezért fontos, hogy a padlás és a tető jobban legyen szigetelve, mint a fal.

A legegyszerűbb megoldás a padlásfödém hatékony szigetelésére a faforgács lapos hőszigetelés, ami Austrotherm Padlap néven kapható. A fél négyzetméteres táblák elég kicsik és könnyűek ahhoz, hogy egy szűk padlásfeljárón keresztül - akár egyedül - vigyük fel őket, emellett kifejezetten bírják a terhelést.

A kivitelezés menete

A hőszigetelő lemezek általában könnyűek, sérülékenyek, közvetlenül nem járhatóak. Karbantartási céllal azonban néha-néha még akkor is fel kell hogy menjünk a padlásra, ha egyébként csak raktározásra használjuk a helyiséget. A hőszigetelésnek tehát járhatónak kell lennie, a terhelést el kell oszlatni a felületen. Ebben az esetben az Austrotherm Padlap, járható padlásfödém-hőszigetelés a legjobb választás, mely kivitelezése akár szakember nélkül is megvalósítható:

A padlásfödémet fel kell takarítani, a nagyobb egyenetlenségeket, mint például a megkötött vakolatcsomók, fel kell számolni. Páratechnikai fólia terítése ajánlott, hogy a hőszigetelésben ne tudjon lecsapódni a nedvesség. Az első hőszigetelő lapot ketté kell vágni, és a munkát célszerű a sarokban egy fél táblával kezdeni. A vágás a szokásos famegmunkáló szerszámokkal lehetséges, de arra számítsunk, hogy a szükséges jelentős hőszigetelési vastagság miatt a kis dekopírfűrészek csak a nedvességálló faforgácslapot vágják ketté. A hőszigetelést már cekásszal vagy rókafarkú fűrésszel lehet szabni.
A táblák a szoros illeszkedés érdekében félfalcos kialakításúak, némi kalapálással a hőhídmentes kapcsolódás megoldható. Az egyes elemeket épp a szoros illeszkedés miatt nem szükséges összeragasztani, különösen akkor nem, ha a későbbiekben szeretnénk beépíteni a tetőteret. Végleges szigetelés esetén a táblákat kevés poliuretán bázisú ragasztóval kell összeragasztani.

A fél tábla eltolásban elhelyezett lemezek sík, terhelhető felületet hoznak létre, így a padlás tárolásra alkalmas marad a hőszigetelés után is. A munka nagyobb felület esetén is egy hétvége alatt elvégezhető, a száraz kivitelezésnek köszönhetően pedig nem kell a kilöttyent betont a konyha kövéről feltakarítani.

Az Austrotherm Padlap tulajdonságai

Az Austrotherm Padlap elemek kétrétegű, társított hőszigetelő táblák, melyek alsó rétege AT-N100 lépésálló polisztirollemez, felső rétege pedig faforgácslap. Régi és új épületeknél egyaránt alkalmazhatók padlók, födémek hőszigetelésére. Az elemek csap-hornyos élképzésűek, így egy rétegben is hőhídmentes szigetelést adnak és száraz technológiával szilárd járófelületet képeznek.

Az Austrotherm polisztirol termékei hozzásegítenek ahhoz, hogy környezettudatos épületeinkkel megvédjük bolygónk klímáját és, hogy fenntartható jövőt építhessünk. A hatékony hőszigeteléssel nem csak a természetnek, hanem pénztárcánknak is segítünk: fűtési és hűtési költségeink csökkenni fognak, így a hőszigetelés hamar megtérül, nem is beszélve arról, hogy otthonunk mindig komfortos marad.

Az Austrotherm termékeket megvásárolhatja országszerte a Lambda Systeme kirendeltségeiben vagy webáruházunkban! Böngésszen a márka katalógusai között!

Forrás: www.austrotherm.hu
Képek forrása: www.austrotherm.hu