Lambda Systeme | Ingyen újítanak fel házakat a legszegényebb magyar településeken: nekik jár a támogatás

Ingyen újítanak fel házakat a legszegényebb magyar településeken: nekik jár a támogatás

Több mint négyszáz sérült lakóházat javított meg és állított helyre két év alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) "tetőkommandónak" nevezett építőipari egysége az ország legszegényebb településein.

Az Európai Unió által támogatott, "Fókuszban a gyermek program" keretében a legszegényebb családok otthonait renoválták, jellemzően viharkárokat hárítottak el, beázásokat szüntetettek meg, sok esetben életveszélyes állapotú tetőket javítottak meg térítésmentesen - tartalmazza az MMSZ közleménye. A "Fókuszban a gyermek program", a többi között a hátrányos körülmények között élő gyermekek otthoni környezetének javítását szolgálja - tették hozzá. Mint írták: a programban érintett 117 településen a lakások több mint negyede komfort nélküli épület, vagy szükséglakásnak minősülő ingatlan.

A "tetőkommandónak" nevezett építőipari egység az ország négy vidéki központjában háromfős csoportokban, tetőácsok vezetésével működik, munkájukat szükség szerint építészek támogatják. A két éve alakult szervezet a legszegényebb térségekben 2021-ben 50, 2022-ben pedig több mint 60 helyszínen végzett beavatkozásokat, 2023 tavaszára az általuk megjavított lakóingatlanok száma meghaladta a négyszázat - sorolták.

A szakembereket a településeken működő "Jelenlét pontokon" dolgozó szociális munkások, vagy családmentorok, esetenként a védőnők értesítik, ha tetősérüléseket, leomlott kéményeket, átázott falszakaszt látnak. A sérült épületekhez hívott "tetőkommandó" munkatársai állapotfelmérést végeznek, beszerzik a javításhoz szükséges anyagokat, és a beavatkozásról dokumentációt készítenek. Volt, ahol egy csaknem félkörben behajlott tetőt állítottak helyre, volt, ahol a leomlással fenyegető oromfalat építették újjá, több helyen pedig a nem záródó, vagy hiányzó nyílászárókat is kicserélték - ismertették.

Egy-egy érintett településrészen jellemzően 2-3 házat kell megjavítaniuk, de volt, ahol tizenkét sérült épületet állítottak helyre. A 2021-ben Baranyában és Somogyban pusztító jégeső, illetve a 2022-ben Szolnok vármegyén átvonuló szélvihar után is több helyszínen dolgoztak a program részeként - olvasható a közleményben.

Forrás: www.hellovidek.hu
Kép forrása: www.hellovidek.hu