Lambda Systeme | Infláció feletti drágulás jön az építőiparban

Infláció feletti drágulás jön az építőiparban

Az év elején még az építőipari termelés 5-6 százalékos növekedését prognosztizálta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az orosz–ukrán háború tükrében azonban már stagnálásra számít.

 

Az állami megrendelések jelentős, mintegy 500 milliárd forintos csökkenésével kalkulálnak, és a lakossági megrendeléseknél is stagnálást prognosztizálnak

 – közölte legfrissebb felmérésének eredményét a szakszövetség.

 

Többen kevesebb szerződésre számítanak

Az áremelkedések hatására a lakásépítési és -felújítási volumen egyelőre nem csökken. A megrendelések emelkedését a magánszektor ipari, mezőgazdasági és logisztikai célú beruházásai hozhatják az idei évben. A vállalkozások kevésbé optimisták a szerződésállomány alakulásával kapcsolatban. 

Egyharmaduk vár növekedést, 27 százalék stagnálást, 40 százalék pedig a szerződésállomány esésére számít. 

A vállalkozások várakozásai szerint ebben az évben az építőanyagok ára 25, a fuvarköltség 23, az építési törmelék elszállításának és lerakásának ára 22 százalékkal emelkedik. A válaszadók az építőanyagok közül a hőszigetelő anyagok esetében 29, a faanyagoknál 28 százalékos áremelkedésre számítanak, de minden építőanyag esetén az inflációt meghaladó drágulással számolnak.

 

A cégek fele nem optimista

Ebben a helyzetben a cégek szeretnének megállapodni a megrendelővel a többletköltségek megosztásán. Az új szerződéseknél beépítik az emelkedő árakat, az emelkedő béreket és a járvány, valamint a háború okozta többletköltségeket. Az év második felétől erősebb piaci versenyre számítanak, ami az éves nyereség csökkenését hozhatja magával.
Az árbevétel-arányos jövedelmezőséget tekintve – amely a tavalyi évben 12 százalék körül volt – a cégek közel fele mérséklődésre számít, csak 17 százalékuk vár javulást. 

Az ÉVOSZ 400 céget kérdezett meg az aktuális piaci helyzetéről

– közölte a szakmai szervezet.

A válaszadók 83 százaléka a tevékenységét leginkább akadályozó tényezőként ezúttal is a szakemberhiányt emelte ki. Nem sokkal maradt el mögötte azonban az orosz–ukrán háború, amelyet a felmérésben részt vevő cégek 80 százaléka jelölt meg akadályként.

 

Mérnökhiány, beszerzési problémák 

A válaszadók közel 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem rendelkezik megfelelő számú és összetételű szakmunkásállománnyal a megrendelések teljesítéséhez. A legnagyobb hiányt a szakipari munkáknál jelezték, de hiány van mérnökökből is. Komoly kihívást jelent a munkaerő megtartása, képzése és továbbképzése. Csak a válaszadók 27 százaléka számol a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámának növelésével a következő fél évben. Az év végéig a felmérésben részt vevő cégek közel 15 százalékos átlagos bérköltség-növekedéssel számolnak. Az üzleti tevékenység harmadik leggyakoribb akadályozó tényezőjeként a beszerzési nehézségeket említették.

 

Forrás: https://www.vg.hu/