Lambda Systeme | Hőszigetelésre márpedig szükség van

Hőszigetelésre márpedig szükség van

Manapság mindenhonnan azt halljuk, hogy a hőszigetelés mennyire fontos, kiemelt téma a felújítók és újonnan építkezők körében is. A hőszigetelés fontosságára helyezni a hangsúlyt nagyon is jogos, hiszen egy mai házzal szemben a legfontosabb követelmények az esztétikum mellett a komfort és energiatakarékosság, amelyekhez a hőszigetelés kiemelten hozzájárul! Nem mellesleg a hőszigetelés az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés, egyrészt, mert a megfelelően hőszigetelt ingatlan értékéhez azonnal hozzáad, hosszú távon pedig jelentősen csökkenti az energiára fordított költségeket is.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK EGY JÓ HŐSZIGETELÉSNEK?

Költségcsökkentés hőszigeteléssel

Egy korszerűtlen, rosszul hőszigetelt ház 50-60 %-kal is több hőenergiát fogyaszt mint egy jól hőszigetelt. Az energia 20-25%-a a födém és tető irányában, 25-35%-a a homlokzaton keresztük és 10-15%-a a padlón át távozik. Ez a többlethőveszteség akár teljesen kiküszöbölhető ha megfelelő minőségű és vastagságú hőszigetelő táblákat építünk be a ház különböző részeibe.

Mind a fűtés, mind a hűtés (pl. klíma használata) sok energiát vesz igénybe, és minél nagyobb teljesítményű az épület homlokzati, födém és lábazati hőszigetelése, annál hatékonyabb termikus burkot alakíthatunk ki a házunkon, amellyel akár felére, harmadára redukálhatjuk az energiaköltségeinket.

Megoldás a penészes falak ellen

A helyiségeket határoló felületek – falak, padló, mennyezet – hőmérséklete meghatározó a komfortérzet szempontjából.

A helyesen alkalmazott hőszigetelés

  • energiamegtakarítás
  • döntően befolyásolja a helyiségben tartózkodók hőérzetetét és életminőségét
  • segít megóvni az épület állagát

A penésszel szemben is hosszú távon a legjobb védekezés a megfelelő hőszigetelés. A hőhidas épületszerkezetek megfelelő hőszigetelésével megelőzhető a falakon a páralecsapódás, ami a penészedés melegágya.

Szakszerűen alkalmazott XPS hőszigeteléssel a nagyobb hővezetéssel rendelkező szerkezeteken megelőzhető:

  • a felületi páralecsapódás
  • nedvesedés
  • penészesedés
  • az esztétikai jellegű felületi károsodások

Nő az ingatlan értéke

A megfelelően hőszigetelt ingatlan energetikai besorolása javul, ezáltal akár 10-15 %-kal nőhet az ingatlan értéke. Ezt mindenféleképpen érdemes figyelembe venni, ha ingatlanfelújítás vagy eladás előtt állunk. Akik új házat építenek, fontos tudniuk, hogy a használatba vételi engedély egyik feltétele, hogy kötelező teljesíteniük a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait, és legalább BB besorolást el kell érniük. Amennyiben az ingatlant hőszigeteljük, úgy könnyen elérhetjük ezt a besorolást, vagy akár magasabbat is: AA, AA+, AA++.

Miért az egyik legjobb befektetés a hőszigetelés?

Egy új, energiatakarékos épületnek alapvető eleme ma már a hőszigetelés. Régebbi ház esetében utólagos hőszigetelés felrakásával és helyes alkalmazásával akár 30-70 %-kal lecsökkenthetjük a fűtésszámlánkat, így a befektetésünk a növekvő energiaárak tekintetében egyre hamarabb megtérül.

Például vegyünk egy átlagos, 100 m2 homlokzati fallal rendelkező lakóházat. Télen a belső hőmérséklet 20 0C, külső hőmérsékletnek -5 0C-ot feltételezünk, tehát 25 0C különbséggel kell számolunk.

Egy B30-as, vakolt tégla falazat hőátbocsátási tényezője: U = 1,51 W/m2K
Az adatokat összeszorozva megkapjuk, hogy a falon keresztül 3 775 W szökik el a házunkból.

14 cm XPS hőszigetelés alkalmazásával az U-érték 0,215 W/m2K-re módosul.

Hőszigeteletlen fal esetén tehát 100 m2 fal fűtéséhez magyarországi időjárási viszonyokat tekintve 1,51 x 10 = 15,1 m3 földgáz/m2/év – re van szükségünk.

102 Forintos köbméterenkénti kedvezményes földgázzal számolva 154 020 Ft éves díjat kell fizetnünk, csupán a fal hőveszteségét figyelembe véve!

Hőszigetelt falunkra a számítás szerint az éves fűtési díj mindössze 21 930 Ft, tehát a homlokzati fal hőszigetelésével 132 090 Ft megtakarítás/évvel számolhatunk!

A valóságban a dolog összetettebb, az értékek az épület egyéb részein történő hőveszteség, illetve a fűtési rendszer szerint változhat. A legfontosabb, hogy a házunkat komplexen, minden épületszerkezetet figyelembe véve kezeljük és hőszigeteljük!

A fentieken kívül nem elhanyagolható szempont, hogy egy energiatakarékos otthon fosszilis energiahordozó felhasználása és károsanyag kibocsátása alacsonyabb, ezáltal kevésbé terheli meg a bolygót, így megőrizve azt a következő generációk számára.

A RAVATHERM termékeket megvásárolhatja országszerte a Lambda Systeme kirendeltségeiben és webáruházunkban!

Forrás: www.ravagobuildingsolutions.com

Képek forrása: www.ravagobuildingsolutions.com