Lambda Systeme | Hedlunda Óvoda

Hedlunda Óvoda

svédországi Umeåban 2014-ben Trespa® Meteon® termékek felhasználásával készült el a Hedlunda Óvoda, mely a kivitelezéskor a világ legészakibb fekvésű passzív háza volt.

„Hedlunda Förskola”

Svédországban – más északi országokhoz hasonlóan – az oktatás nagy szerepet kap a társadalmi fontossági sorrendben, az ország pedig komoly erőforrásokat mozgósít ahhoz, hogy ezt elérje és fenntartsa. Ezek a törekvések a Stockholmtól 650 km-re északra, a Balti-tenger partján fekvő Umeåban is tetten érhetőek. A város több mint 120 000 lakost számlál, akik közül legalább 39 000-en egyetemisták. A felsőoktatásig azonban el kell jutni. Jonas Kjellander, a Sweco vállalat építész munkatársa, aki csapatával elnyerte az umeåi „Hedlunda Förskola” építészeti terveinek elkészítésére kiírt pályázatot, a következőképpen fogalmaz: “Az óvodák a legfontosabb épületek, mert ott rakják le minden későbbi oktatási tevékenység alapjait. Ezért szakosodtam az óvodaépületekre.” A svéd óriásvállalat 13 országban több mint 17 000 embert foglalkoztat.

A világ legészakibb fekvésű passzív háza

Jonas Kjellander így mesélt a feladatról: „Az oktatási szempontokon kívül a fő hangsúly a szociális és gazdasági fenntarthatóságon volt. A PHI (Passzív Ház Intézet) tanúsítványa szerint a kivitelezés idején az óvodaépület volt a világ legészakibb fekvésű passzív háza. Sikerült elég közel kerülnünk a nettó zéró energetikai szabványhoz (ZNE): az épület energiafogyasztása 85%-kal volt alacsonyabb a hasonló, hagyományos épületekénél. Emellett a Hedlunda Förskola épülete rendelkezik a Svéd Zöld Építészeti Tanács és a brit BREEAM szabvány szerinti tanúsítással. A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) a világ vezető értékelési rendszere a környezeti teljesítmény felmérésére.” A szakember mosolyogva hozzátette: „A BREEAM eljárásba be kellett volna vonni a felhasználókat is. Ám velük kissé nehézkes lett volna az egyeztetés, mivel a projekt akkori fázisában a többségük még meg sem született… De hogy megmutassuk, mennyire odafigyelünk erre a szempontra, összeállítottunk egy 5-6 éves gyermekekből álló referenciacsoportot, akik segítettek nekünk.”

Az építész kiemelte, a tervezés során a gyermekek érdekeit tartották szem előtt, az esztétikai és praktikus szempontok egyaránt fontos szerepet játszottak. Odafigyeltek például a panelek és az ablakok körüli színes dobozok mintázatára, melyek meghatározzák az épület héjazatát. A színek kiválasztására is nagy hangsúlyt fektettek, a Trespa® homlokzati paneleinek famintázata pedig melegséget és természetességet áraszt, melyhez a gyerekek könnyen kapcsolódnak. A belső tér központja az épület teljes magasságára kiterjedő aula, mely egy külső fa teraszra nyílik. Ezek a szempontok lényegesek voltak a Hedlunda Förskola esetében, hiszen az intézmény a „Reggio Emilia” nevelési alapelvekhez hűen az önálló és tapasztalati tanulást, valamint a kreatív önkifejezést helyezi előtérbe. Ennek megfelelően az aula központi szerepet tölt be a művészeti, kézműves foglalkozások, sőt, a színjátszó gyakorlatok során.

Trespa® Meteon® 

Jonas Kjellander szerint ez a szemlélet különösen vonzóvá tette a Trespa® Meteon® homlokzati panelek alkalmazását: A 2-3 éves gyermekeknek fontos, hogy az anyag közelről is érdekes legyen. Számukra a Trespa® panelek fa dekormintázata olyan, mintha a természetben lennének, és beindítja a képzelőerejüket. Hasonló okok miatt nem akartuk elrejteni a burkolatok közötti réseket. Sőt, a résekkel (és az ablakokkal, illetve a kiemelkedő, élénk tartóvázakkal) játszva egységes mintázatot tudtunk kialakítani. Bár az elrendezés első ránézésre véletlenszerűnek tűnik, valójában egy moduláris logikát tükröz. És mint ilyen, talán egyike az első matematikai feladványoknak, amivel egy hároméves gyermek találkozik. Az elrendezés kézzel foghatóvá és érdekessé teszi a struktúrát; olyan, mintha építőelemek szabályos kombinációját látnánk. Ez a vizuális elem azért volt különösen fontos, mert a hőszigetelési hatékonyság érdekében ragaszkodnunk kellett a nagyon egyszerű, dobozszerű formához.”

A szakember elmondta továbbá, hogy korábban még nem dolgozott Trespa®termékekkel, de minden szempontból pozitívan értékeli a kínálatot. A panelek karbantartás és tartósság szempontjából is tökéletes választást jelentettek. Karc- és ütésállók, könnyen tisztíthatók és megfelelnek a tűzvédelmi előírásoknak. Ezen kívül a felületek, árnyalatok és minták széles tárházát nyújtják, így esztétikai szempontból is tökéletesnek bizonyultak. A hosszú távú stabilitás a jövő zenéje, de az eddigiek alapján minőségben sem okozott csalódást a termék. A Trespa® által kifejlesztett EBC (elektronsugaras beégetés) megőrzi a termékek színét és mintázatát, miközben kivételesen jó időjárásállóságot biztosít a felület számára. Jonas Kjellander szerint az sem elhanyagolható, hogy a panelek láthatatlan rögzítésekkel biztosítottak, így letisztult és esztétikus megjelenés jellemzi őket.

VNB Byggproduction AB

A helyi VNB Byggproduction AB egy építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég, mely 1985 óta működik Umeåban és környékén. A vállalat a családi házaktól a társasházakon át az ipari épületekig mindenféle projektet vállal. A szerkezeti rendszerek palettája is hasonlóan sokszínű: faszerkezettel, acélszerkezettel, előregyártott elemekkel és helyben előállított betonnal is dolgoznak. A cég ügyvezetője, Per Linghult elmondta, a Hedlunda Förskola esetében nemcsak magát a szerkezetet építették meg, hanem a homlokzat szerelését is ők végezték. Kifejtette továbbá, hogy „A projekt bizonyos értelemben extrém volt, hiszen középület lévén szűk költségkeretet kaptunk, ugyanakkor szokatlanul magas elvárások merültek fel a hőszigetelési hatékonyságtól és a fenntarthatóságtól az anyagok karbonlábnyomán át egészen a különböző fázisokban felhasznált szürke energia mennyiségéig. Mivel Umeå Svédország északi részén fekszik, a szállítási költségek is igen jelentősek voltak, különösen a távoli beszállítóktól érkező, nehéz anyagok tekintetében. Összességében a döntésben szerepet kapott a könnyű és 70%-os természetes rosttartalmú Trespa® Meteon® homlokzati panelek környezetre gyakorolt hatása. Alternatívaként szálcement anyagú panelek merültek fel, de ezek jóval nehezebbek, és az életciklusuk alatt felhasznált szürke energia is jelentősen magasabb.”

Trespa® Meteon® panelek: termékek, melyek új távlatokat nyitnak

A VNB-nek, a Swecohoz hasonlóan az umeåi óvoda volt az első olyan projektje, ahol Trespa® termékekkel dolgoztak. A kivitelező cég időközben több más épület átszellőztetett homlokzatára is felszerelte a Trespa® Meteon® paneleket, és az ott szerzett tapasztalataikat kamatoztatták a Hedlunda Förskola projekt során. A megvalósítás közben az építész és a kivitelező vállalat szoros munkakapcsolatot tartottak fenn egymással, mely kifizetődőnek bizonyult.

Per Linghut így összegzi a projektet: „Nem tudunk minden esetben maradéktalanul megfelelni a beruházók és a tulajdonosok hosszú távú elvárásainak, és egy generál kivitelezőnek mindig számolnia kell a költségtényezők optimalizálásával. Ezzel együtt törekszünk a fenntartható, esztétikus, ellenálló és könnyen karbantartható termékek alkalmazására. A jövőbeni projekteknél szinte biztos, hogy nagyobb szerepet fog kapni a karbonlábnyom, mint az ajánlatadási folyamat szerves része. Ez pedig egyértelmű előny a Trespa® számára, hiszen a Trespa® Meteon® homlokzati panelek nemcsak esztétikusak, hanem – ahogy mondani szoktam – klímabarát termékek is egyben.”

A Meteon® és más Trespa termékek a Lambda Systeme Kft. központi telephelyén érhetők el. Bővebb információért forduljon szakértő kollégáinkhoz telefonon vagy személyesen!

Nézzen körül képgalériánkban és ismerje meg a Trespa termékeit!