Lambda Systeme | Hatalmas drágulás - még több várakozás

Hatalmas drágulás - még több várakozás

Tökéletesen jellemzi a hazai helyzetet e mondat, hiszen az építőanyag árak az egekbe vannak, mégis rengetegen fognak lakás felújításba, csak éppenséggel szakember hiány van.

A GVH (Gazdasági Versenyhivatal) létrehozott egy vizsgálói csoportot, hogy fényt derítsenek a drágulás okára. A kartellgyanús tevékenységek vizsgálata kerül fókuszba, ugyanis egyes alapanyagok magasabb áron kerülhetnek értékesítésre. 

 

2020-ban a Gazdasági Versenyhivatal már talált egy gyanús esetet, ahol gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt cementpiaci érdekeltségekkel szemben indult eljárás.

Az áremelkedést számos dolog befolyásolhatja, úgy, mint például szállítási zavar, kereskedelempolitikai intézkedés, külföldi kitettség, kapacitás hiány. Az áremelkedés alapvetően elterjedt, de nem mindegy, milyen mértékről beszélünk.

Az Építőanyag-iparban egyes alapanyaggyártók 100 százalékos profittal dolgoznak!

Ezzel szemben esetenként egy-egy lakás kifestésére akár fél évet is várakozhatunk, így, ha valaki idáig húzta a felújítást, nem biztos, hogy idén sort tud rá keríteni.

Ez szerintem így nem fenntartható, ilyen nyereségek Nyugat-Európában nincsenek. – nyilatkozta egy korábbi interjúban Scheer Sándor a Market Építő vezérigazgatója.