Lambda Systeme | Figyeljünk az alkalmazási irányelvekre!

Figyeljünk az alkalmazási irányelvekre!

Az extrudált polisztirolhab egy kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező anyag. A zárt, kristályos cellaszerkezet miatt a RAVATHERM XPS nem érzékeny nedvességre, jól terhelhető és alkalmazása jelentősen csökkenti épületeink hőveszteségét. Beépítéskor nem árt tisztában lenni az XPS hőszigetelésre vonatkozó alkalmazási szabványokkal, melyek a termék műszaki előírásait tartalmazzák. Ezek betartása erősen ajánlott az anyag alkalmazása során!

A szabvány szerint, az XPS hőszigetelésnek meg kell felelnie bizonyos kritériumoknak. Az anyag műszaki tulajdonságai a gyártás során meghatározott időintervallumokban kerülnek ellenőrzésre a központi laborban. Nagyon fontos, hogy az anyag megfeleljen az adott alkalmazáshoz ajánlott minimális követelményeknek, mint a vízfelvétel, vagy a tartós nyomószilárdság.

Az egyik legfontosabb tulajdonság az anyag tűzzel szembeni viselkedése. A RAVATHERM XPS gyártása során az alapanyagban égésgátlót használnak fel az E besorolás eléréséhez. A tűzteszt a laborban történik úgy, hogy a mintát szúrólánggal égetik. A teszt során a láng elvételét követően az anyag nem éghet tovább. Ha ez teljesül, a termék megkaphatja az E besorolást. Amennyiben az anyag csepegve ég, nem alszik ki a láng elvétele után, vagy a láng hatására túl nagy károsodás keletkezik benne, csak F besorolást kaphat!

Tűzvédelmi fontosságát nagyban meghatározza az anyag felhasználási területe. Az XPS hőszigetelés beépítés után általában éghetetlen anyagokkal kerül eltakarásra. Legyen szó a fordított rétegrendű lapostető esetében a kavicsleterhelésről, vagy pinceoldalfal hőszigetelésénél a talajvisszatöltésről.

A talajszint alatti alkalmazásnál az anyag már nem tud tűzzel érintkezni, ezért előfordulhat, hogy F besorolású anyagot ír ki a tervező. Fontos azonban észben tartani, hogy az építkezés során megannyi tűzhatás érheti a hőszigetelőanyagot, legyen szó a lángolvasztásról, egy szerszám által vetett szikráról, vagy akár egy eldobott cigarettáról! Kiemelten fontos tehát, hogy mindig E besorolású hőszigetelő anyagot alkalmazzunk!
Hasonlóan oda kell figyelnünk a hőszigetelő táblák kötelezően előírt vízfelvételi tulajdonságira is!

A hosszú idejű vízbemerítéses vizsgálat alapján az XPS tábláknak meg kell felelniük a WL(T)0,7 értéknek fordított lapostetős- és pinceoldalfalon való alkalmazás esetében is! Ezeken a területeken ugyanis a hőszigetelés hosszú ideig érintkezhet nedvességgel, ezért is fontos, hogy jó minőségű, RAVATHERM XPS táblákat alkalmazzunk.

Beépítés előtt célszerű mindig tájékozódni az adott hőszigetelőanyag teljesítménynyilatkozatáról, a deklarált műszaki tulajdonságokról és a tűzvédelmi besorolásról.

A RAVATHERM termékeket megvásárolhatja országszerte a Lambda Systeme kirendeltségeiben és webáruházunkban!

Forrás: https://ravagobuildingsolutions.com
Képek forrása: https://ravagobuildingsolutions.com