Lambda Systeme | Fa és alumínium

Fa és alumínium

Szerkezetében a fát a betonnal, homlokzatán a fát az alumíniummal kombinálva jött létre az a látványos, monolitikus felület, ami a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő épületet takarja. A freiburgi társasház Baden-Württemberg Faépítészeti Díját is elnyerte.

„Buggi 52" – ezt a nevet viseli a régi szupermarket helyén, magánberuházásban épült multifunkcionális lakó- és kereskedelmi tömb, amivel egy innovatív, FSC-tanúsítvánnyal rendelkező új, látványos faépülettel bővült a környék. Nagy szükség is volt erre Freiburgnak ezen a részén, ahol az 1960-as években létrejött Weingarten városrészben kevés a városi tér és sok a kihasználatlan terület. A városfejlesztési koncepciónak egy ideje már része, hogy a környéket éppen ilyen épületekkel tegyék vonzóbbá az ide költözők számára. A földszinten szupermarketnek, az emeleten óvodának, a fennmaradó hat szinten pedig harminc lakásnak teret adó hibrid épület jelentős hozzáadott értéket kínál lakóinak, használóinak, és egyben a környéknek is jót tett.

Az épület fenntarthatósági és anyagi szempontból nézve is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az építésekor felhasznált beton mennyiségét igyekeztek alacsonyan tartani, de a magasabb emeleteken felhasznált, a szokásosnál 40%-kal kevesebb fa használata is a fenntarthatóság elveit szolgálta, ám egyúttal a költségek kedvező alakulását is eredményezte. Mindehhez természetesen hozzájárult a PREFA hosszú élettartamú, 100%-ban újrahasznosítható és alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező alumínium burkolatának használata is, amely a homlokzaton simul a fa látványába.

Az épület külső megjelenését a fa és az alumínium kombinációja határozza meg – utóbbinak is egy speciális megjelenési formája, az ún. profilhullám. A tervezés során nagy rugalmasságot biztosított a PREFA 2 mm vastag, extrudált alumíniumötvözetből készült profilhulláma, amelynek maximális méretstabilitása és időtálló tartóssága még extrém körülmények között is figyelemre méltó.



Ugyanakkor a helyben honos ezüstfenyő és a PREFA fekete-szürke profilhullám anyagának kreatív kombinációja nemcsak a látványt szolgálja, de alkalmazásuk az épülettel szembeni tűzvédelmi elvárások miatt is hasznos, sőt elengedhetetlen volt. A profilhullámmal burkolt épületek elegáns megjelenéséhez a finom anyagszerkezeten túl a rejtett rögzítés is hozzájárul.

Jochen Weissenrieder és a BDA építészei innovatív projektjükkel méltán lehetnek elégedettek. A multifunkcionális „Buggi 52" építészeti színvonalára adott visszajelzés volt, hogy az épület 2022-ben elnyerte a Baden-Württemberg tartomány Faépítészeti Díját is. Ebben minden kétséget kizáróan, az esztétikához és a funkcióhoz is hozzájáruló, fából és PREFA alumíniumból készült sötét, matt homlokzat is szerephez jutott.



Három homlokzatra fa, alumínium a negyedikre

Az épület egyik különlegessége, hogy míg annak három oldala faburkolatot kapott, addig a keleti homlokzatra tűzvédelmi okokból alumínium került, de a kettő látványában is harmonikus egységet alkot. A tervezők a beruházóval egyetértésben döntöttek a 2 mm vékony, standard fekete-szürke színű profilhullám mellett, amely mint nem éghető és könnyen megmunkálható anyag, a fa burkolathoz mechanikusan és vizuálisan is tökéletesen illeszkedett.

Ahogy az az ilyen projektek esetén szokás, a kivitelezési munkálatokért felelős Holzbau Bruno Kaiser GmbH vezetője, Herbert Duttlinger építőmérnök és építőipari vállalkozó már a tervezési fázisban is jelentős szerepet vállalt. A szakember tisztában volt azzal, hogy az ezüstfenyő burkolat és az alumínium profilhullám látványa a felületes szemlélő számára alig lesz megkülönböztethető. A „Buggi52" a homlokzati anyagok egységes megjelenésével, a modern monolitikus látvánnyal minőségi épületmegoldást jelent a feltörekvő környék számára.

Forrás: www.epiteszforum.hu
Képek forrása: www.epiteszforum.hu