Lambda Systeme | Építőipar: a magyarok ugrották a legnagyobbat az EU-ban

Építőipar: a magyarok ugrották a legnagyobbat az EU-ban

Nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése februárban, Magyarországon volt a legnagyobb bővülés.

 

Nőtt az építőipari termelés februárban az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves bázison. A még nem végleges statisztika szerint a magyar építőipari termelés nőtt a leginkább havi és éves összevetésben is az EU-ban – írja az MTI.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte előzetes adatként, hogy februárban januárhoz képest az építőipar szezonálisan kiigazított termelése 1,9 százalékkal nőtt az euróövezetben, és 1,1 százalékkal bővült az EU-ban. Januárban a havi növekedés az euróövezetben 3,9 százalékos, az EU-ban 3,7 százalékos volt.

Az előző évihez képest februárban az építőipari termelés az euróövezetben 9,4 százalékkal, az EU-ban pedig 8,6 százalékkal nőtt. Januárban a növekedés kisebb, az euróövezetben 4,4 százalékos, az EU-ban pedig 5 százalékos volt.

Az építőipari termelés éves átlaga 2021-ben 2020-hoz képest 5,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 4,8 százalékkal az EU-ban.

A 27 tagállamból 10 ország adata még nem ismert. A már rendelkezésre álló adatok alapján az építőipari termelés a legnagyobb mértékben Magyarországon nőtt havi szinten, 13,3 százalékkal és Svédországban csökkent a legjelentősebben, 7 százalékkal. Éves összevetésben szintén Magyarországon jegyezték fel a legnagyobb növekedést, 42,3 százalékosat, és Svédországban a legnagyobb visszaesést, 11,4 százalékosat.

 

Forrás: https://mfor.hu/