Lambda Systeme | Elképesztő, ami a gazdaságban történik!

Elképesztő, ami a gazdaságban történik!

Szinte ép ésszel felfoghatatlan drágulás figyelhető meg a gazdaság számos területén. Robbanásszerűen emelkednek tovább az árak a szeptemberi csökkenés után.

 

Mindeközben fokozza a helyzetet az egyre növekvő infláció, a korlátozott kapacitás és a rengeteg alapanyag- és munkaerőhiány. Az ellátási lánc gyengülni látszik.

Az áremelkedés drasztikus. Csak, hogy néhány példát említsünk, az Egyesült Királyságban működő Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztérium (BEIS) feljegyzései alapján 2020 júliusához mérten a következő változásokat figyelhettük meg:

  • betonacél +59 %
  • előre gyártott acél +65%
  • importált rétegelt lemez +82%

 

 

A nyersanyagok, építőanyag árak mellett az energiaárak sem fényesek. A fogyasztók már érzik a válság hatásait: a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai szerint a fűtőolajért szeptemberben 76,5 százalékkal többet kellett fizetni, mint egy évvel korábban. A benzin 28,4 százalékkal drágult. Folytatódott a földgáz és a villamos energia árának emelkedése is, a drágulás éves szinten 5,7 százalék, illetve 2 százalék volt, írja a portfolio.hu. Emellett az áram nagykereskedelmi ára Németországban 140%-kal, Spanyolországban pedig 425%-kal emelkedett.

Drágult a gázfűtés is, 28 százalékkal, az olajfűtéses rendszert használó lakásokban élőknek pedig 87 százalékkal kell többet fizetniük, mint tavaly ősz elején.

 

Munkaerő hiány

Angliában és Németországban kiemelkedően magas kamionsofőr hiány van, de a szomszédos országokban sem fényesebb a helyzet. A Transport Intelligence kutatócsoport szerint a kamionsofőr-hiány Európa-szerte akár a 400.000-t is elérheti. Úgy néz ki a pénz nem elég motiváló eszköz, a komfortérzetüket és a biztos, állandó lakhelyet kevesen adják fel.

 

A szakemberek szerint az elkövetkező hónapokban nem várható árcsökkenés, sőt…

Azon termékek drágulására kifejezetten számítani kell, melyek előállításához nagy mennyiségű energia szükséges, például építőanyagok, vegyipari és acélipari cikkek.