Lambda Systeme | Csökkenni látszanak az árak az építőiparban

Csökkenni látszanak az árak az építőiparban

 

Bár egyes termékekből továbbra is hiány van, a tarifák mintha kezdenének hasonlítani az év eleji árakhoz.

Az építőipari piac valamennyi szereplője nehéz helyzetbe került az alapanyag és szakember hiány, továbbá a rohamos mértékű áremelkedés végett. Sok esetben döntésképtelenség jellemezte a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket. Nem egy esetben szerződésmódosításra adták fejüket a piaci szereplők, hogy tartani tudják az árakat és a határidőket.

 

 

 

Vidék és Budapest között az év első felében jelentős volt a különbség az építőanyag árai és a szolgáltatások között. Jelenleg -a második félévben- ez az eltérés csökkenni látszik.

A portfolio.hu-n található grafikon remekül szemlélteti a 2020 és 2021 közötti differenciát az üzleti tevékenységet hátráltató tényezőkről.

 

 

 

Az árváltozás nem csak az építőanyagoknál, de a kivitelezőknél s a munkabéreknél is megmutatkoztak. Országos szinten 10-15%-kal növekedtek, de akadt olyan költségváltozás, ahol 28%-os volt az emelkedés.

Sokak által véleményezett otthonotthonfelújítási támogatással egybeesett világgazdasági turbulencia alakult ki, ennek megfékezésére alakított ki a kormány néhány intézkedést. Elegendőnek látszott az exporttilalom a kormány intézkedései között, nem volt szükség az elővásárlási jog alkalmazására, az építőanyag-hiány redukálódott. A hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket.

Tisztázatlan továbbá, hogy mi is okozta valójában az éremelkedést. Országonként eltérő indokokat és okokat vélhetünk felfedezni.

 

Azt remélik, ősszel nem lesz példa újabb kiugrásszerű változásra. A fa, acél (betonacél), polisztirol piaci helyzete különböző ütemben, de javulni látszik. A szakemberhiány továbbra is stagnál.