Lambda Systeme | Budapest legdrágább kerületében már a 3 milliót nyaldossa az új lakások átlagos négyzetméterára

Budapest legdrágább kerületében már a 3 milliót nyaldossa az új lakások átlagos négyzetméterára

Jelentősen lassult az áremelkedés üteme a fővárosi újépítésű lakások piacán, de az átlagos négyzetméterár így is átlépte a másfél milliót.

Budapesten 346 új építésű lakásberuházás van folyamatban, ezekben 27,9 ezer lakás épül. Ez azt jelenti, hogy a projektek száma 11,3, a lakások száma pedig 5,8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.

2022 utolsó negyedévében 33 új beruházás és nagyjából 1300 lakás jelent meg az online hirdetési felületen. Ezek a számok alacsonyabbak az egy évvel ezelőtti értékekhez képest, amikor is 46 projektben 2500 lakás szerepelt az adatbázisban.

A hirdetett projektek kínálati négyzetméterára tovább nőtt: a középérték 1 554 000 Ft/m2.

Ez jelentős, 26,5 százalékos árnövekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest, de még a tavalyi harmadik negyedhez képest is 3,5 százalékkal emelkedtek az árak.

A városrészek között jelentős árkülönbséget mért az Otthon Centrum, 948 000 – 2 895 000 forint között váltakozik kerületenként az átlagos kínálati négyzetméterár. A legdrágább kerületek így festenek:

  • V. kerület vezet 2,895 milliós átlagos négyzetméterár,
  • II. kerület 2,71 milliós átlagos négyzetméterár,
  • I. kerület 2,63 milliós átlagos négyzetméterár
  • XII. kerület 2,86 milliós átlagos négyzetméterár.

A többi kerület ettől az árszinttől jócskán elmarad, mivel a sorban következő VI. kerületben 1,9 millió forint az átlagos négyzetméterár.

A többi budai és belvárosi kerületben 1,5 millió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben és a XXII. kerületben 1 millió forint körüli négyzetméterárak a jellemzőek. A legolcsóbb kerület továbbra is a XXIII. átlagosan 948 ezer forinttal. Ezen kívül csak a XX. kerületben (974 ezer Ft/m2) nem éri el az átlagos négyzetméterár a millió forintot.

A legtöbb beruházás és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül, mely évek óta stabilan tartja magát az első helyen. A 72 projekt és 8,9 ezer épülő és tervezett lakás a kerületek között kiemelkedő és az előző felmérésekhez képest is több, de a kerületben korábban előfordultak ennél magasabb számok.

Forrás: www.hvg.hu

Kép forrása: www.hvg.hu