Lambda Systeme | Bemutatjuk a Ravatherm lemezalap alatti hőszigetelést

Bemutatjuk a Ravatherm lemezalap alatti hőszigetelést

Az energetikai igényszintek emelkedésével egyre nagyobb hangsúly kerül a terepszint alatti épületrészek-, így az alaptestek hőszigetelésére is, legyenek azok sávalapok, vagy akár az egész épület alá kerülő lemezalapok. A lefele irányuló hőáramok mérséklése mellett teljesítendő szempont az ún. hőérzeti-, valamint az állagvédelmi szempontok megvalósulása is.

A padlók hőmérséklete sem térhet el +/- 3oC-nál nagyobb mértékben a temperált tér léghőmérsékletétől és sem a padlófelületen, sem pedig a padlószerkezetben nem engedhető meg párakondenzáció!
A RAVATHERM XPS hőszigetelések kiválóan alkalmazhatók ezeken, a nedvességnek kitett helyeken is.



Általános információk

A teljes épület alatti lemezalap alá, a tartós és hatékony működés érdekében a talajjal közvetlenül, tartósan érintkező hőszigetelő anyagok tervezésénél, kiválasztásánál legalább a RAVATHERM XPS 500 SL, de statikai méretezésnek megfelelően inkább a RAVATHERM XPS 700 SL típus alkalmazható.

Az XPS termékek épület alatti vasbeton lemezalap hőszigetelésére történő alkalmazásának előnyei:

•    a tartós nedvességhatás ellenére is tartósan jó hővédelmet biztosít
•    a ráépítés és tömörítés nem okoz anyagkárosodást
•    nem okoz talajvízszennyezést

Teljes épület alatti vasbeton lemezalap alá kerülő XPS hőszigetelés kisebb alapozási mélység esetén nem csak padlóhőszigetelési funkciót lát el, de a fagyhatár fölé kerülő szélső mezők fagyvédelmét is biztosítja.

Beépítési tanácsok

A teljes épület alatti vasbeton lemezalapok alá kerülő XPS hőszigetelés csak pontosan kialakított, gondosan tömörített és síkra rendezett ágyazati aljzatra fektethető. A hőszigetelés csak statikai méretezés alapján építhető be a teherhordó szerkezet alá. A statikai méretezésnél a hőszigetelés tartós terhelésre vonatkozó terhelhetősége vehető csak figyelembe.

A RAVATHERM XPS hőszigetelő lemezeket eltolt kötésben kell közvetlenül a tömörített kavicságyazatra vagy vékony szerelőbetonra fektetni, szükség esetén homok kiegyenlítéssel. Lágyítóanyag-tartalmú vízszigetelő réteg (pl. lágy PVC) és az XPS közé elválasztó réteg beépítése válhat szükségessé - lágyítóvándorlás megakadályozása miatt - (pl.: PP filc, vagy geotextília). Az elválasztóréteg szükségességéről a vízszigetelőanyag gyártójának kell nyilatkoznia. Az XPS lemezek lépcsős-, vagy csaphornyos élképzéssel biztosítják a hőhídmentes fektetést. Az XPS hőszigetelést védeni kell a magas hőmérséklettől (lángolvasztás, hegesztés), mivel legfeljebb +80oC hőterhelésnek tehető ki, rövid ideig.

Böngéssze a RAVATHERM kínálatát, tájékozódjon az alábbi katalógusokból! A termékeket megvásárolhatja országszerte a Lambda Systeme kirendeltségeiben és webáruházunkban!

Forrás: https://ravagobuildingsolutions.com/hu
Képek forrása: https://ravagobuildingsolutions.com/hu